Sörkóstoló a Sörök házában - megnéztük, milyen mély a nyúl ürege


A Feketesas utcai Sörök házában azon túl, hogy közel 400-féle különböző sör közül választhatunk, két-három hetente részt vehetünk egy-egy különleges sörkóstolón, melyen hazánk legnívósabb kézműves sörfőzői ismertetik legkiválóbb termékeiket. Ezen a héten a Fehér nyúl sörfőzde alapítói látogattak Szegedre, mi pedig megnéztük, milyen mély annak bizonyos nyúlnak ürege.
- Már a kezdetektől fogva rendszeresen tartunk különféle sörkóstolókat. Ehhez eleinte még én válogattam össze a söröket, de az elmúlt pár évben már a hazai kézműves sörfőzdék tartják helyettem a bemutatót – mondja
Turák Balázs, a Sörök háza üzletvezetője.
A sörkóstolókra érdemes előre feliratkozni, ugyanis az ötven férőhelyes egység általában teljesen megtelik ilyenkor.

- Szeretnénk megmutatni az embereknek, hogy a nagyüzemű lágereken túl, létezik a söröknek egy másik világa is. Erre utal a nevünk is, amit az Alíz csodaországban című regényből vettünk – meséli Sajgó Álmos, a Fehér nyúl sörfőzde egyik alapítója. Hangsúlyozza, Szeged egy különleges központ, hiszen Budapest után talán itt fogy az országban a legtöbb kisüzemi sör. - Tavaly már jártunk itt, nagyon örülünk, hogy az üzletvezető, Turák Balázs ismét meghívott – teszi hozzá a serfőző.
APA, kezdődik!
A sörök világába tett különleges utazásunk első állomása a Fehér nyúl APA-ja. - Ez a legközérthetőbb sörünk. Az 5.5%-os alkoholfoka lehetővé teszi, hogy ebből akár többet is megihassunk egy este folyamán. A malátás édesség és a komlós keserűség tökéletes egyensúlyban van, de illatra és ízre elsősorban a komlós aromák dominálnak benne – tudatja az egybegyűltekkel Sajgó Álmos.

A kóstoló közben a sörfőzde szakemberei körbe adják az adott sör összetevőit, így azokat egyesével megtekinthetjük.
IPA (Indian Pale Ale) a kisüzemi sörök „kapudrogja”
Az APA után a második ital, amit megkóstolunk, azaz IPA, amely a leghosszabb múltra visszatekintő Fehér Nyúl sör. Amikor a készítők sörfőzésre adták a fejüket, akkor az első tíz főzetük IPA volt.

- Sokan az IPA-t tartják a kisüzemi sörök kapudrogjának. Általában miután ezt a típust megkóstolják az emberek, nyitottabbak lesznek a többi nagyüzemitől eltérő jellegű sörökre is – mondja a sör ismertetésekor Sajó. Hozzáteszi, rengeteg komlót, komlózási technikát és malátát is kipróbáltak mire tökélyre fejlesztették az IPA-jukat. Ez olyannyira sikerült, hogy egy 2015-ben egy IPA-k számára kiírt versenyen a 73-an induló közül a legjobb eredményt érte el a Fehér nyúl főzete.
Rafa, a savanyított sör
A harmadik sör, amit a poharunkba töltenek a Rafa, ami egy nyárias, kifejezetten jó szomjoltó citrusos savanyú ital. A savanyú ízhatást úgy érik el, hogy a főzési szakaszban tartanak egy másfél napos szünetet, és akkor tejsavbaktériummal megerjesztik sört, ezáltal lecsökkentik annak PH értékét. Ha eléri azt a szintet, amit a recept előír, akkor felforralják, majd hozzáadagolják a komlót. A citrusos ízhatást a benne levő citra komlónak, valamint a főzéskor hozzáadott citromhéjnak köszönheti – tudjuk meg a készítőktől.

2018-ban a különleges sörök kategóriájában a Rafát választották az ország sörének, így hát nem csoda, ez a sör Sajgó Álmos személyes kedvence.
Lélektartó, a fűszeres sör
A Fehér nyúl üregében tett kalandozásunk negyedik állomását, a Lélektartót elsősorban azoknak ajánljuk, akik szeretik a fűszeres ízvilágot.A Lélektartó ugyanis egy korianderes vörös ale, amely ötféle malátával készült. Emellett német és cseh komlókkal, valamint koriandermaggal ízesítették a sört. A mostani főzethez közel 15 kg koriandert használtak fel.

Stout – közeledünk a nagyágyúk felé
Mielőtt Balázs kitöltené az ötödik sört, a Stoutot, a készítők közlik, hogy ezután már csak magas alkoholtartalmú italok következnek. Ez egy viszonylag könnyed, 4.5%-os alkoholfokkal bíró stout, ami kicsit a Guinesshez hasonlít. A csokis aroma nem csak az illatában, hanem az ízében is domináns szerepet játszik.

A stoutokhoz képest nem egy nehéz, eltelítő sör, így akár nyáron is nyugodtan lehet iszogatni.
Imperial IPA
A hatodik sör a Fehér nyúl dupla IPA-ja, az Imperial IPA nevet viselő folyékony kenyér. A 8 százalékos alkohol fok, valamint a 19,3 százalékos szárazanyag tartalomnak köszönhetően sokkal testesebb, mint a sima IPA. Kicsit édeskés, de a rengeteg komló ellensúlyozza ezt.

Kétségkívül egy remek sör!
Russian imperial stout – ez már ütős
A hetedik lépcső ezúttal nem Csehországhoz, hanem az orosz anyácskához, a Russian imperial stouthoz kötődik, amely egy magas alkoholtartalmú, már-már az olajhoz hasonló sűrűségű, 21,7 százalékos szárazanyag tartalmú stout. Ez egy rendkívül hosszú érlelésű sör: azt, amit a poharunkba töltöttek tavaly januárban főzték, áprilisig erjesztették, és november végén dobták piacra.

Bármi is jöjjön ezután, most felhasználom a kóstolóhoz kapott sós ropogtatni valót.
Balti Porter (Calm storm), az újhullámos láger
Már a célegyenesben járunk, amikor egy tengeralattjáró bukkan fel a horizonton: A Balti Porter egy közel 10 százalékos alkohol tartalmú, újhullámos láger sör. Nevét onnan kapta, hogy sokáig csak Baltikumban főztek ilyen típusú söröket. Ebből csak egy főzetnyi van, ezért a Kísérleti nyúl fantázianevet viseli.

Érdemes egy kicsit melegebben fogyasztani, mert akkor jobban kijönnek az ízek.
Barley wine, az árpabor
A nyúl üregének mélyén meglepő módon nem egy sör, hanem egy bor, méghozzá egy árpabor lakozik. A Barley wine-nak kifejezetten magas, 11 százalékos az alkoholtartalma. Az Imperial stouthoz hasonlóan ezt is rendkívül sokáig érlelik. Ez a sörtípus olyan, mint a bor - az idő előrehaladtával egyre jobb lesz, a készítők szerint 3-4 éves korában a legjobb.

Akárcsak egy jó pohár borral, ezzel is érdemes elidőzni, és hosszasan kiélvezni minden egyes cseppjét.
A kóstoló végén a készítők közvélemény kutatást tartottak arról, hogy melyik sör a legjobb. Hármas holtversenyben a Rafa, az Imperial IPA és a Balti porter ízlett a legjobban a szegedi közönségnek, de abban mindenki egyetértett, hogy érdemes volt az összes sört megkóstolni.