Szórakozás

Sörkóstoló a Sörök házában - megnéztük, milyen mély a nyúl ürege

Sörkóstoló a Sörök házában - megnéztük, milyen mély a nyúl ürege

2019. március 2., szombat
Sörkóstoló a Sörök házában - megnéztük, milyen mély a nyúl ürege

A Feketesas utcai Sörök házában azon túl, hogy közel 400-féle különböző sör közül választhatunk, két-három hetente részt vehetünk egy-egy különleges sörkóstolón, melyen hazánk legnívósabb kézműves sörfőzői ismertetik legkiválóbb termékeiket. Ezen a héten a Fehér nyúl sörfőzde alapítói látogattak Szegedre, mi pedig megnéztük, milyen mély annak bizonyos nyúlnak ürege.

- Már a kezdetektől fogva rendszeresen tartunk különféle sörkóstolókat. Ehhez eleinte még én válogattam össze a söröket, de az elmúlt pár évben már a hazai kézműves sörfőzdék tartják helyettem a bemutatót – mondja

Turák Balázs, a Sörök háza üzletvezetője.

A sörkóstolókra érdemes előre feliratkozni, ugyanis az ötven férőhelyes egység általában teljesen megtelik ilyenkor.

A sörkóstolókra általában megtelik a Sörök Háza.

- Szeretnénk megmutatni az embereknek, hogy a nagyüzemű lágereken túl, létezik a söröknek egy másik világa is. Erre utal a nevünk is, amit az Alíz csodaországban című regényből vettünk – meséli Sajgó Álmos, a Fehér nyúl sörfőzde egyik alapítója. Hangsúlyozza, Szeged egy különleges központ, hiszen Budapest után talán itt fogy az országban a legtöbb kisüzemi sör. - Tavaly már jártunk itt, nagyon örülünk, hogy az üzletvezető, Turák Balázs ismét meghívott – teszi hozzá a serfőző.

APA, kezdődik!

A sörök világába tett különleges utazásunk első állomása a Fehér nyúl APA-ja. - Ez a legközérthetőbb sörünk. Az 5.5%-os alkoholfoka lehetővé teszi, hogy ebből akár többet is megihassunk egy este folyamán. A malátás édesség és a komlós keserűség tökéletes egyensúlyban van, de illatra és ízre elsősorban a komlós aromák dominálnak benne – tudatja az egybegyűltekkel Sajgó Álmos.

Kezdéshez ideális az APA.

A kóstoló közben a sörfőzde szakemberei körbe adják az adott sör összetevőit, így azokat egyesével megtekinthetjük.

IPA (Indian Pale Ale) a kisüzemi sörök „kapudrogja”

Az APA után a második ital, amit megkóstolunk, azaz IPA, amely a leghosszabb múltra visszatekintő Fehér Nyúl sör. Amikor a készítők sörfőzésre adták a fejüket, akkor az első tíz főzetük IPA volt.

- Sokan az IPA-t tartják a kisüzemi sörök kapudrogjának. Általában miután ezt a típust megkóstolják az emberek, nyitottabbak lesznek a többi nagyüzemitől eltérő jellegű sörökre is – mondja a sör ismertetésekor Sajó. Hozzáteszi, rengeteg komlót, komlózási technikát és malátát is kipróbáltak mire tökélyre fejlesztették az IPA-jukat. Ez olyannyira sikerült, hogy egy 2015-ben egy IPA-k számára kiírt versenyen a 73-an induló közül a legjobb eredményt érte el a Fehér nyúl főzete.

Rafa, a savanyított sör

A harmadik sör, amit a poharunkba töltenek a Rafa, ami egy nyárias, kifejezetten jó szomjoltó citrusos savanyú ital. A savanyú ízhatást úgy érik el, hogy a főzési szakaszban tartanak egy másfél napos szünetet, és akkor tejsavbaktériummal megerjesztik sört, ezáltal lecsökkentik annak PH értékét. Ha eléri azt a szintet, amit a recept előír, akkor felforralják, majd hozzáadagolják a komlót. A citrusos ízhatást a benne levő citra komlónak, valamint a főzéskor hozzáadott citromhéjnak köszönheti – tudjuk meg a készítőktől.

2018-ban a különleges sörök kategóriájában a Rafát választották az ország sörének, így hát nem csoda, ez a sör Sajgó Álmos személyes kedvence.

Lélektartó, a fűszeres sör

A Fehér nyúl üregében tett kalandozásunk negyedik állomását, a Lélektartót elsősorban azoknak ajánljuk, akik szeretik a fűszeres ízvilágot.A Lélektartó ugyanis egy korianderes vörös ale, amely ötféle malátával készült. Emellett német és cseh komlókkal, valamint koriandermaggal ízesítették a sört. A mostani főzethez közel 15 kg koriandert használtak fel.

A koriander szerelmeseinek garantáltan elnyeri a tetszését a Lélektartó.

Stout – közeledünk a nagyágyúk felé

Mielőtt Balázs kitöltené az ötödik sört, a Stoutot, a készítők közlik, hogy ezután már csak magas alkoholtartalmú italok következnek. Ez egy viszonylag könnyed, 4.5%-os alkoholfokkal bíró stout, ami kicsit a Guinesshez hasonlít. A csokis aroma nem csak az illatában, hanem az ízében is domináns szerepet játszik.

A stoutokhoz képest nem egy nehéz, eltelítő sör, így akár nyáron is nyugodtan lehet iszogatni.

Imperial IPA

A hatodik sör a Fehér nyúl dupla IPA-ja, az Imperial IPA nevet viselő folyékony kenyér. A 8 százalékos alkohol fok, valamint a 19,3 százalékos szárazanyag tartalomnak köszönhetően sokkal testesebb, mint a sima IPA. Kicsit édeskés, de a rengeteg komló ellensúlyozza ezt.

Kétségkívül egy remek sör!

Russian imperial stout – ez már ütős

A hetedik lépcső ezúttal nem Csehországhoz, hanem az orosz anyácskához, a Russian imperial stouthoz kötődik, amely egy magas alkoholtartalmú, már-már az olajhoz hasonló sűrűségű, 21,7 százalékos szárazanyag tartalmú stout. Ez egy rendkívül hosszú érlelésű sör: azt, amit a poharunkba töltöttek tavaly januárban főzték, áprilisig erjesztették, és november végén dobták piacra.

Bármi is jöjjön ezután, most felhasználom a kóstolóhoz kapott sós ropogtatni valót.

Balti Porter (Calm storm), az újhullámos láger

Már a célegyenesben járunk, amikor egy tengeralattjáró bukkan fel a horizonton: A Balti Porter egy közel 10 százalékos alkohol tartalmú, újhullámos láger sör. Nevét onnan kapta, hogy sokáig csak Baltikumban főztek ilyen típusú söröket. Ebből csak egy főzetnyi van, ezért a Kísérleti nyúl fantázianevet viseli.

Érdemes egy kicsit melegebben fogyasztani, mert akkor jobban kijönnek az ízek.

Barley wine, az árpabor

A nyúl üregének mélyén meglepő módon nem egy sör, hanem egy bor, méghozzá egy árpabor lakozik. A Barley wine-nak kifejezetten magas, 11 százalékos az alkoholtartalma. Az Imperial stouthoz hasonlóan ezt is rendkívül sokáig érlelik. Ez a sörtípus olyan, mint a bor - az idő előrehaladtával egyre jobb lesz, a készítők szerint 3-4 éves korában a legjobb.

Akárcsak egy jó pohár borral, ezzel is érdemes elidőzni, és hosszasan kiélvezni minden egyes cseppjét.

A kóstoló végén a készítők közvélemény kutatást tartottak arról, hogy melyik sör a legjobb. Hármas holtversenyben a Rafa, az Imperial IPA és a Balti porter ízlett a legjobban a szegedi közönségnek, de abban mindenki egyetértett, hogy érdemes volt az összes sört megkóstolni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.