Közélet

Közzétették Ferenc pápa romániai látogatásának részletes programját

Közzétették Ferenc pápa romániai látogatásának részletes programját

2019. március 26., kedd
Közzétették Ferenc pápa romániai látogatásának részletes programját

Közzétették Ferenc pápa romániai látogatásának részletesebb programját, amely szerint a szentatya összesen három szentmisét celebrál, mégpedig Bukarestben, Csíksomlyón és Balázsfalván.

A bukaresti római katolikus érsekség egy sajtótájékoztató keretében ismertette a programot, amely megerősíti, hogy Ferenc pápa június 1-jén mutat be szentmisét a csíksomlyói hegynyeregben. A Vatikán közlése szerint Ferenc pápát június 1-jén délelőtt helyi idő szerint fél 10-kor repülővel Bukarestből Bákóba szállítják, ahonnan helikopterrel folytatja útját Csíkszeredába. A Vatikán sajtóirodája szerint a helikopter 10 óra 10 perckor indul el Bákóból, és a csíkszeredai stadionban száll le. A román elnöki hivatal által közzétett programváltozat szerint a pápa 11 óra 20 perckor érkezik Csíksomlyóra, majd 11 óra 45 perckor kezdődik a szentmise.

Bodó Márta, a gyulafehérvári főegyházmegye szervezőbizottságának tagja szerint a szentmise pontos kezdési időpontja még változhat annak függvényében, hogy a szentatya pontosan mikor ér ki a hegynyeregbe, a szentmise helyszínére. A szervezők április első felére ígértek további pontosabb részleteket.

Wilhelm Danca, a pápalátogatás szervezőbizottságának sajtókapcsolatokért felelős illetékese a bukaresti sajtótájékoztatón elmondta, hogy Ferenc pápa május 31-én dél körül érkezik Bukarestbe, ahol az elnöki hivatalban Klaus Iohannis államelnökkel, majd Viorica Dancila miniszterelnökkel találkozik. Ugyanott részt vesz egy találkozón, amelyen a civil szféra képviselői és a diplomáciai testület tagjai lesznek jelen. Délután a pápát Dániel ortodox pátriárka fogadja, majd a római katolikus egyházfő a román ortodox egyház állandó zsinata előtt mond beszédet. A két egyházfő részt vesz egy közös imádságon az épülőfélben levő, de már felszentelt Nemzeti Megváltás Katedrálisában, ahol a pápa a tervek szerint köszönteni fogja az összegyűlt híveket. Ezután a pápa a bukaresti Szent József római katolikus székesegyházban pontifikál szentmisét, amelynek keretében ő tartja a szentbeszédet. Szombaton a csíksomlyói szentmise után a pápa Jászvásárra utazik, ahol a helyi Kultúrpalota előtti téren fiatalokkal és családokkal találkozik. A pápalátogatás utolsó napján, június 2-án, vasárnap Ferenc pápa Balázsfalvára utazik, ahol részt vesz a hét vértanú görög-katolikus püspök boldoggá avatási szertartásán. A pápa végül a helyi roma közösség tagjaival találkozik, majd Nagyszebenbe utazik, ahol ünnepélyes búcsúztatását tartják.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.