Közélet

Indulótőkét kapnának a hazatérők

Indulótőkét kapnának a hazatérők

2019. március 5., kedd
Indulótőkét kapnának a hazatérők

A munkához kötött családtámogatási elemek további bővítését tartja indokoltnak a jegybank, amely versenyképességi programjában a gyed, az anyasági támogatás és a családi adókedvezmény összegének emelésére is javaslatot tesz. A program szerint azonban nemcsak pénzbeli támogatásokra van szükség, hanem többek között a kisgyerekkori ellátás bővítésére, valamint családbarát felsőoktatás és munkahelyek kialakítására - írja a Magyar Nemzet.

A lap összeállításából kiderül, hogy számos javaslatot tesz a kormány családbarát politikájának 2030-ig történő folytatására a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Versenyképességi programja, amelynek fő célkitűzése, hogy évente 110 ezer gyerek szülessen Magyarországon (2018-ban 89 800 újszülött látta meg a napvilágot). A jegybank szerint mindenekelőtt növelni kellene a csecsemőgondozási díj (csed) és a gyermekgondozási díj (gyed) felső határát. Emelnék a diplomásgyedet is, emellett további lépésekkel – baba- és családbarát kollégiumi férőhelyek kialakítása, több lehetséges passzív félév – támogatnák a felsőfokú tanulmányaikat folytató fiatalok családalapítási szándékát. Megemelnék, sőt gyerekszámtól függően progresszív módon növelnék az egyszeri anyasági támogatást, amelynek összege az öregségi nyugdíjminimum 225 százaléka, vagyis 2018-ban 64 125 forint volt. Indulótőke-program bevezetését is javasolják a hazatelepülő és itthon családot alapító fiataloknak, ha vállalják, hogy a következő három évben legalább egy további gyerekük születik és a következő öt évben nem hagyják el az országot életvitelsze­rűen. További részletek

ITT

olvashatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.