Közélet

Hamarosan döntenek Szegeden a terrorizmust pénzelő kurd házaspárról

Hamarosan döntenek Szegeden a terrorizmust pénzelő kurd házaspárról

2019. március 5., kedd
Hamarosan döntenek Szegeden a terrorizmust pénzelő kurd házaspárról

Várhatóan áprilisban hoz ítéletet a Szegedi Törvényszék annak a kurd házaspárnak az ügyében, amelyet - mivel a Kurdisztáni Munkáspárt (Partiya Karkeren Kurdistan, PKK) kötelékében szolgáltak - terrorizmus finanszírozásával vádol az ügyészség.

A vádirat szerint a férfi 2009-ben csatlakozott önkéntesen az Európai Unió által terrorszervezetnek tekintett PKK-hoz. Katonai kiképzést kapott Irakban, majd 2014-ig fegyveres szolgálatot teljesített, de harcokban nem vett részt, logisztikai feladatokat látott el. 2014-ben áthelyezték Szíriába, ahol már az YPG (Kurd Népvédelmi Egységek, Yekiyen Parastina Gel) tagjaként hasonló munkát végzett.

Az Iránban, kurd nemzetiségűként született nőt 2010-ben, 15 évesen szervezte be a PKK, majd menekültnek álcázva átvitték Irakba, ahol katonai kiképzésben részesült, de fegyvere nem volt, harcokban nem vett részt, a feladata a harcoló csapatok női katonáinak fogadása és szállítása volt. 2014-ben szintén áthelyezték Szíriába, ahol az YPG egyenruháját viselve végzett logisztikai feladatokat.

A vádlottak Szíriában ismerkedtek meg és kerültek szoros kapcsolatba. 2015 augusztusában elhatározták, hogy nem szolgálnak tovább, szeretnének új életet kezdeni és összeházasodni. Annak ellenére, hogy a PKK retorzióval fenyegette a távozókat, elszöktek és Irakba mentek, ahol összeházasodtak, majd embercsempészek segítségével eljutottak a magyar határhoz, ahol 2017. december 6-án a tranzitzónában menedékjogot kértek. A házaspárt tavaly március 7-én vették őrizetbe. A szerdai tárgyaláson mindkét vádlott arra hivatkozott, kényszerrel vették rá őket arra, hogy csatlakozzanak a PKK-hoz. Azt mondták, nem volt esélyük arra, hogy a hegyek között lévő táborokból megszökjenek, a dezertőröket pedig halállal fenyegették. Azt állították, érdemi fegyveres kiképzést nem kaptak, a férfi csupán néhány fotó elkészítése miatt fogott gépkarabélyt a kezébe. A tárgyaláson ismertették a menekültügyi hatóság vádlottakról hozott döntését, amelyben elutasították menedékkérelmüket. A hatóság döntött arról is, hogy légi úton Törökországba kell őket kitoloncolni. A Terrorelhárítási Központ - szakhatóságként eljárva - megállapította, hogy magyarországi tartózkodásuk nemzetbiztonsági kockázatot jelent. A menedékkérelemről szóló döntés tartalmazta a vádlottak által a meghallgatásukon elmondottakat is; ekkor még nem tettek említést arról, hogy kényszerítették őket arra, csatlakozzanak a PPK-hoz, döntésüket meggondolatlanságnak nevezték. A per áprilisi tárgyalási napjain a bíróság többek között meghallgatja majd a vádlottakat megvizsgáló pszichológus szakértőt.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.