Közélet

Fogyatékkal élőknek építenek lakóotthonokat Csongrádban

Fogyatékkal élőknek építenek lakóotthonokat Csongrádban

2019. március 22., péntek
Fogyatékkal élőknek építenek lakóotthonokat Csongrádban

A Gesztenyeliget Kastélyotthon százhúsz ellátottja számára épülnek lakóotthonok a Csongrád megyei Nagymágocson és Derekegyházon, a csaknem 1,2 milliárd forintból megvalósuló beruházás bokrétaünnepét csütörtökön tartották.

Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár a Derekegyházon rendezett ünnepségen kifejtette, a kommunizmus egyik súlyos öröksége, hogy a fogyatékkal élő embereket szinte elzárva tartották a társadalomtól, gyakran a települések szélén létrehozott több száz fős otthonokban. A kormány határozott célja, hogy a társadalom érzékenyítésével elérje, minél inkább természetesen kezelje mindenki a fogyatékosságot, fogadják el és fogadják be a fogyatékos embereket - mondta az államtitkár. Hozzátette: a kormány több mint 25 milliárd forint hazai és uniós forrást fordít az intézményi férőhelykiváltásra. A társadalom egyenrangú tagjaként olyan életkörülményeket kell biztosítani a fogyatékkal élőknek, hogy a mindennapokban a lehető legnagyobb, saját maguk által igényelt önállósággal élhessenek a speciális igényeiknek megfelelő, magas színvonalú körülmények között - tudatta a politikus. A derekegyházi kastélyotthonban a zsúfoltság és az akadálymentesítés hiánya miatt nem lehetett megfelelő körülményeket teremteni az ott élőknek - mondta Vitályos Eszter.

A csaknem 1,2 milliárd forintos beruházás keretében Nagymágocson és Derekegyházon öt-öt 12 férőhelyes támogatott lakhatást biztosító épületet és egy-egy nappali szolgáltató központot alakítanak ki, ahol - többek között - az étkeztetést, a készségfejlesztő képzéseket biztosítják majd, de helyet teremt a szabadidős tevékenységekre is - közölte az államtitkár.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkár, a térség országgyűlési képviselője elmondta, a lakóotthonok kialakításával a derekegyháziak régi vágya teljesül, a kastélyotthon lakói méltó, a 21. századnak megfelelő körülmények közé kerülhetnek. A politikus közölte, bízik abban, hogy hamarosan a szomszédos Nagymágocson, a Károlyi-kastélyban gondozott háromszáz ember sorsa is megoldódhat, és hasonló körülmények közé kerülhetnek mint rövidesen a derekegyházi otthon lakói.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.