Egyetem

Eminens diákokat oktattak a gyógyszerésztudományi karon

Eminens diákokat oktattak a gyógyszerésztudományi karon

2019. március 29., péntek
Eminens diákokat oktattak a gyógyszerésztudományi karon

Az SZTE GYTK Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézetét látogatták meg a budapesti Kosztolányi Dezső Gimnázium tanulói és tanárai. A gimnázium diákjai a 2018-as Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen nyerték a lehetőséget, hogy betekinthessenek a GYTK laborjaiba és a kutatók munkájába.

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny az ország egyik legnagyobb és legrangosabb természettudományi versenye. A kétfordulós megmérettetésre a kérdéseket biológiából, kémiából és fizikából, valamint a Nobel-díjas tudós életéből és munkásságából állítják össze az egyetem oktatói. A szervezők a döntőbe jutott csapatok között hagyományosan minden évben kisorsolnak az egyetem természettudományos intézeteibe szóló intézmény- és laborlátogatásokat. Így a tehetséges diákok bepillantást nyerhetnek abba, hogy az SZTE-n az egyes karokon mit is tanulhatnak, mivel foglalkozhatnak majd, ha a szegedi egyetemet választják továbbtanuláskor. A budapesti Kosztolányi Dezső Gimnázium tanulói a GYTK Gyógyszer-technológiai és Gyógyszer-felügyeleti Intézetében látogattak el. A középiskolásokat Dr. Csupor Dezső egyetemi docens, beiskolázási és közkapcsolati dékánhelyettes fogadta, Kristó Katalin és Ludasi Krisztina pedig bemutatta a fiataloknak az intézet tevékenységét. Elmondták: a gyógyszer-technológiai intézetben a gyógyszerek előállításával és kutatásával foglalkoznak. A gyógyszerformákat folyékony, félszilárd és szilárd kategóriákra lehet különíteni, így az intézetben is eszerint a felosztás szerint működnek a kutatócsoportok. A diákok által megismert kutatócsoport a szilárd gyógyszerformákkal, elsősorban tabletták, kapszulák és granulátumok kutatásával, fejlesztésével és előállításával foglalkozik, így ezekről hallhattak a középiskolások részletesebben.

<...>

A tudományos előadás után a diákokat körbevezették a Gyógyszerésztudományi Kar épületében. Megnézhették azt a 21. századi labortechnológiát, amellyel a kutatók dolgoznak, és amelyeket a gyógyszerészhallgatók tanulmányaik során megismerhetnek.

(Forrás: szte.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.