Hírzóna

Elrendelte egy korábban szökésben lévő vádlott letartóztatását a Szegedi Ítélőtábla

Elrendelte egy korábban szökésben lévő vádlott letartóztatását a Szegedi Ítélőtábla

2019. március 21., csütörtök
Elrendelte egy korábban szökésben lévő vádlott letartóztatását a Szegedi Ítélőtábla

Elrendelte a 71 halálos áldozattal járó 2015-ös embercsempészési ügy korábban szökésben lévő vádlottjának letartoztatását a Szegedi Ítélőtábla - tájékoztatta a bíróság csütörtökön az MTI-t.

A bolgár férfit európai elfogatóparancs alapján február 27-én Franciaországban fogták el. A vádlottat - távollétében - bűnösnek mondta ki elsőfokú ítéletében a Kecskeméti Törvényszék társtettesként elkövetett embercsempészés bűntettében, s ezért mint bűnszervezet tagját három év fegyházbüntetéssel sújtotta, kizárta a feltételes szabadság lehetőségéből és három évre kiutasította Magyarország területéről. Az ügy vádlottai közül egy bolgár és egy afgán vádlott változatlanul szökésben van. A Szegedi Ítélőtábla június 6-án kezdi tárgyalni másodfokon a büntetőügyet. A bíróság öt tárgyalási napot tűzött ki, előreláthatólag június 20-án hirdet határozatot. A Kecskeméti Törvényszék elsőfokú ítélete szerint a bűnszervezett 2015 februárja és 2015. augusztus 27. között működött, júniustól napi rendszerességgel szállítottak embertelen körülmények között migránsokat arra alkalmatlan, zárt, sötét és levegőtlen tehergépkocsikba zsúfolva Ausztriába és Németországba.

A bűnszervezet tagjai augusztus 25-én hajnalban 59 férfit, nyolc nőt és négy gyereket zártak be egy belülről nem nyitható, sötét és szellőzés nélküli hűtőkamionba a szerb-magyar határ közelében, Mórahalom térségében. A kamion Ausztriába indult, a járművet a negyedrendű vádlott vezette, előfutóként pedig három társa haladt előtte.

A bezárt emberek röviddel az indulás után kiabálással és dörömböléssel jelezték, hogy nem kapnak levegőt, ezt a sofőr és egyik társa is hallotta. A problémát telefonon jelezték a bűnszervezetet vezető elsőrendű vádlottnak, aki többször is azt az utasítást adta, ne nyissák ki a raktér ajtaját, ne foglalkozzanak a fuldokló emberekkel, hanem minél hamarabb jussanak el Nyugat-Európába. A vádlottak követték az utasítást, ennek következményeként a raktérbe zsúfolt 71 ember az indulástól számított három órán belül - még magyar területen - gyötrelmes körülmények között megfulladt. A vádlottak - miután átlépték az osztrák határt - a hűtőkamiont az A4-es autópálya leállósávjában Parndorf közelében leállították, majd az előfutó autóval visszatértek Magyarországra. Az ítélet ellen valamennyi vádlott és védő felmentésért vagy enyhítésért fellebbezett. A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a Kecskeméti Törvényszék által végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt 14 vádlott közül 13 büntetésének súlyosítását indítványozta. Az emberölés bűntette miatt is 25-25 év szabadságvesztésre ítélt négy vádlottal szemben életfogytig tartó büntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy csak a másodrendű vádlott bocsátható feltételes szabadságra. A bűnszervezetben közreműködő többi vádlott esetében hosszabb, határozott tartamú szabadságvesztés kiszabására tett indítványt az ügyészség.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.