Közélet

Áder: mindenki tegye a dolgát a környezet védelméért 

Áder: mindenki tegye a dolgát a környezet védelméért 

2019. március 29., péntek
Áder: mindenki tegye a dolgát a környezet védelméért 

A politikusoknak, a tudomány képviselőinek és a hétköznapi emberek is megvan a felelőssége a környezet megóvásában - mondta újságíróknak Áder János államfő csütörtökön New Yorkban, miután az ENSZ-közgyűlés éghajlatváltozással foglalkozó tanácskozása keretében tárgyalt az ENSZ főtitkárával.

António Guterres korunk legnagyobb kihívásának nevezte a klímaváltozást, amely azonnali és közvetlen veszélyt jelent az emberiségre. A főtitkár a közgyűlési felszólalásában is azt kérte a résztvevőktől, hogy a következő klímacsúcsra ne beszédekkel, hanem tervekkel, programokkal készüljenek. A magyar delegáció nem érkezik üres kézzel a szeptemberi ENSZ-tanácskozásra, érdemi, a magyar polgárok életét és a klímát jótékonyan befolyásoló döntésekről, eredményekről, innovációról tájékoztatja majd a közgyűlést - hangsúlyozta Áder János. Az ENSZ-főtitkára példaértékűnek nevezte Magyarország teljesítményét a klímavédelem érdekében és nagyra értékelte, hogy Budapest idén harmadik alkalommal rendezi meg a Víz Világtalálkozót. A klíma kérdésére rövid időn belül, tizenöt-húsz éves távlatban megoldást kell találni, vagy lakhatatlanná válik a Föld - fogalmazott Áder János. A megoldás döntően a két "nagy szennyező", az Egyesült Államok és Kína hozzáállásán múlik, de az államfő mindannyiunk felelősségéről is szólt. A mindennapi életünk során is takarékoskodni kell a vízzel, és nem pazarolhatjuk az energiát - fogalmazott. A köztársasági elnök a kétnapos egyesült államokbeli látogatása keretében New Yorkban átadta a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést Charles J. Vörösmartynak. A City University of New York professzora Magyarország nemzetközi tudományos együttműködési tevékenységének támogatásáért vehette át az elismerést, valamint vízgazdálkodási kutatásaiért.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.