/

A statisztika szerint minden másnap van egy trolibusz vagy villamosbaleset Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
fotó: https://www.facebook.com/szegeden_lattalak

A lehangoló statisztika szerint minden másnap “összeakad” egy troli vagy villamos egy autóval Szegeden. Szerencsére a súlyosabb esetek ritkák, de még a kisebb balesetek is elkerülhetőek lennének egy kis odafigyeléssel.

Csaknem 200 troli- vagy villamosbaleset volt Szegeden tavaly. Ez a szám azért lehet ilyen magas, mert a legforgalmasabb csomópontok mindig azok az utak, ahol a trolik és a villamosok is járnak.

Súlyosabb személyi sérülés nem volt

Majó-Petri Zoltán, a Szegedi Közlekedési Társaság ügyvezető igazgatója szerint ez a szám jelentősen nem változik. A statisztikát böngészve kiderül, hogy minden héten van egy villamosbaleset a szegedi vonalakon, illetve az is kitűnik, hogy kedden és csütörtökön történik a legtöbb baleset, leggyakrabban a csúcsidőben, azaz reggel és délután, míg télen, valószínűleg a csúszós utak miatt több a koccanás. “Szerencsére egyik esetben sem szenvedett senki súlyosabb egészségkárosodást”- summázott az SZKT vezetője.

Az autósok a figyelmetlenebbek

Érdi Zsolt 28 éve vezet trolit Szeged utcáin. A közel három évtizednyi munkája alatt egyszer, a tavalyi évben volt egy kisebb balesete. “A Mars térnél nem adta meg nekem az elsőbbséget egy kisteherautó és összekoccantunk. Nem csak emiatt, hanem a sokéves tapasztalatom miatt is úgy gondolom, hogy a legtöbb baleset a figyelmetlenségből adódik, illetve sajnos sok autós agresszívan vezet” – állítja a trolisofőr.

Azt az SZKT vezetője és a trolivezető is elmondta, hogy a cégnél dolgozó sofőröket folyamatosan képzik, sőt bevált szokás náluk, hogy a fiatalabb vezetők beülnek az idősebbek mellé egy-két napra, hogy lássák, a rutinosabbak hogyan dolgoznak. Emellett a járműveket is mindennap ellenőrzik, hogy a műszaki állapotuk rendben legyen, esténként a garázsmester átnézi őket, reggelente pedig a sofőrök is alaposan megvizsgálja, mielőtt útnak indul vele.

Átgondoltabb vezetéssel megelőzhető a baleset

“Ezek a járművek speciális járművek, méretük, sebességük különbözik az autóktól, kötött pályán közlekednek és nehezebben vagy egyáltalán nem tudnak korrigálni egy balesetveszélyes szituációban” – foglalta össze az autóvezetők szempontjából legfontosabb tulajdonságait ezeknek a járműveknek Majoros Gabriella gépjárművezető-oktató. Állandó szakértőnk azt is hozzátette, hogy trolibusz-vezetőktől tudja, ezek a járművek másképp és jobban gyorsulnak, mint a személyautó, nagyobb a féktávjuk is. “Ez az amit nagyon sok gépkocsivezető nem vesz figyelembe, márpedig ezzel sok baleset elkerülhető lenne” – tette hozzá.

Az oktató elmondta, hogy ő külön figyelmezteti a tanulóit, hogy a tömegközlekedési eszközöknek speciális esetekben elsőbbséget kell adni, például ha megállóból kanyarodnak ki, de ez is a két fél “partnerségén” múlik. Emellett két fontos, balesetet okozó helyzetre hívta fel a figyelmet. Az egyik, hogy a tömegközlekedési eszközöknek nagyobb a holttere, amibe ha beragad az autós és nem figyel rá, akkor láthatatlanná válik a sofőröknek, illetve a másik, hogy villamosok esetében a sínen áthaladás előtt minden esetben alaposan körül kell nézni.

Előző sztori

Szerb dohánycsempészt fogtak Röszkén

Következő sztori

Újra meg lehet majd nézni, hogyan lesz a gabonából liszt Dorozsmán