Vetélkedővel, koszorúzással és könyvbemutatóval emlékeznek a kommunizmus áldozataira Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A középiskolás korosztályt, a személyesen érintetteket és a kegyelettel emlékezőket egyaránt megszólítja az a rendezvénysorozat, amellyel a Csongrád Megyei Kormányhivatal és a Csongrád Megyei Önkormányzat közösen emlékezik a kommunizmus áldozataira. A program ráirányítja a figyelmet a történelmi tények pontos ismeretének fontosságára, a pártállami múlt megyei örökségére, és Jány Gusztáv vezérezredes elítélésén keresztül a népbíróságok gyakorlatára – a koalíciós pártok delegáltjaiból felállt népbíróságok 1945-től rendszeresen folytattak le koncepciós eljárásokat. 

A Pártkontroll Pol Pot megyében elnevezésű, történelmi vetélkedő a helytörténetet helyezi a középpontba. A megmérettetés első fordulójában a középiskolás csapatok saját településük pártállami múltjának egy eseményéről végeztek kutatást. Ezt követően, február 25-én, hétfőn délelőtt 10 órától adnak számot a korszakkal kapcsolatos általános tudásukról a versenyzők, a Kormányhivatal épületében. A feladatok megoldásában segítségükre lesz a “Pártkontroll – A szocialista közigazgatás Csongrád megyében” emlékszoba is. Ez az, az egyedülálló a tárlat, amelyet ifj. Komócsin Mihály, megyei pártvezér dolgozó szobájában alakított ki a kormányhivatal, három évvel ezelőtt.

A szakértő zsűriben Medgyesi Konstantin történész, a Móra Ferenc Múzeum tudományos igazgatóhelyettese, Tóth Marcell és Zeman Ferenc történészek, a Csongrád Megyei Levéltár munkatársai mellett helyet kapott egy ’56-os, szegedi elítélt, Dávid Szaniszla is. A győztesek egy budapesti kiránduláson vehetnek részt, melynek során látogatást tesznek a 301-es parcellában, a Terror Háza Múzeumban és az Országgyűlési Múzeumban.

Az eredményhirdetés után a versenyzők és a szervezők közösen emlékeznek 13 órától a kommunizmus áldozataira a Glattfelder téri emlékműnél.  Kligl Sándor recski kőbányából származó kövekből álló alkotása mellett Dávid Szaniszla mond beszédet, majd koszorúkkal és mécsesekkel adóznak az áldozatok emlékének.

Délután, 15:30-tól a Pártkontroll emlékszoba könyvbemutatónak ad helyet. Itt lesz a szegedi bemutatója dr. Kolarovszki Tamás „Nem kérek kegyelmet” – Jány Gusztáv a népbíróság előtt 1947 című kötetének. A makói származású szerzővel Tóth Marcell történész, a Csongrád Megyei Levéltár munkatársa beszélget. Mint ismeretes, Jány Gusztávot, a 2. magyar hadsereg volt parancsnokát a Budapesti Népbíróság 1947-ben háborús bűntettért golyó általi halálra ítélte. Nem kért kegyelmet, noha maga a tanácsvezető bíró is kegyelemre terjesztette elő. A népbíróságok bírói tanácsaiba a Magyar Nemzeti Függetlenségi Frontba tömörült öt politikai párt delegálhatta a népbírókat. Ezek a különleges jogintézmények 27 ezer embert ítéltek el háborús és népellenes bűnök miatt, 477 személyt pedig halálra ítéltek, akik közül 189-et ki is végeztek.

Jányt 1993-ban a Legfelsőbb Bíróság felmentette ugyan az ellene emelt vádak alól, de tiszti rangjába nem helyezte vissza.

Előző sztori

Nem működnek a lámpák hétvégén az Anna kútnál

Következő sztori

Rosta Miklós: Nem mutatóba igazoltak Szegedre