Egyetem

Több száz egyetemi programon pöröghetünk idén Szegeden

Több száz egyetemi programon pöröghetünk idén Szegeden

2019. február 13., szerda
Több száz egyetemi programon pöröghetünk idén Szegeden

Több száz programot, köztük nemzetközi gitárfesztivált, színházi találkozót, zongoraversenyt és színházi előadásokat is kínál az idén a SzegediTudományegyetem (SZTE) Kulturális Irodája (NKI) és az egyetem művészeti csoportjai - közölte az intézmény.

A közlemény szerint az egyetem idei programjai között szerepel bölcsészfesztivál, egyetemi tavasz, egyetemi színházi találkozó, valamint kórushangversenyek, megünneplik az Ady-évfordulót és a költészet napját is. A kulturális iroda április 11. és május 17. között rendezi meg a 16. Egyetemi Tavaszt. Folytatódik a nagy sikerű Vers Délben elnevezésű programsorozat, amelyben minden hétköznap a déli harangszó után egyetemi és szegedipolgárok mondják el kedvenc verseiket a rektori épület előtt, a Szent-Györgyi Albert-szobornál.

Október elsején indul a 24. Őszi Kulturális Fesztivál, az Egyetemi Füvészkertben pedig idén is megrendezik a levendula- és a lótusznapokat, a rovarfogó növények napját és a gombásznapot is. Az iskolásoknak Föld hete, víz hete, valamint madarak és fák hete rendezvénysorozatot is szerveznek.

A Zeneművészeti Kar tavasszal rangos nemzetközi zenei programokat kínál: a VIII. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyt, valamint a XX. SzegediNemzetközi Gitárfesztivált. A Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar ismét meghirdeti a Bölcsész Szabadegyetemet, az AudMax Estéket és tavasszal a kétnapos Bölcsészfesztivált is. Az egyetem Klebelsberg Könyvtára tematikus estekkel és kiállításokkal készül: többek közt folytatódik a Betűevők olvasókör, az Egyetemi szerzők, kiadók, műhelyek sorozat, de Könyvbörzét is tartanak február 19. és 21. között. A Konfuciusz Intézet A Selyemút rejtett kincsei - Stein Aurél és az Ezer Buddha barlangtemplomok címmel rendez kiállítást, de kalligráfia festészeti és Szilvafavirág-festészeti tanfolyammal is várják az érdeklődőket. A szegediegyetem legrégebbi művészeti csoportja, a fennállásának 94. évfordulóját ünneplő Szegedi Egyetemi Énekkar tavasszal fellép az Éneklő Ifjúság kórushangversenyen, és szerepel az egyházzenei hónap hangversenyein is. Az Universitas Szimfonikus Zenekara idén is folytatja a gyermekeknek szóló matinékoncertjeit: májusban több alkalommal lesz látható és hallható Prokofjev Péter és a farkas című zenés mesejátéka gyerekszínészek közreműködésével. A gyerekek a hangszerismertetőn kipróbálhatják, megszólaltathatják a hangszereket, a tavaszi hangversenyműsorukat pedig Benjamin Britten műveiből állítják össze - olvasható az egyetem közleményében.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.