Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Politika

Idén is bíróságról bíróságra járhat a Botka vezette önkormányzat

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Bírósági tárgyalások sora vár a szegedi városvezetésre az idei éveben. Várhatóan áprilisban tartja másodfokon az első tárgyalást a szegedi parkolási botrány miatt kezdődött perben a Gyulai Törvényszék. Szintén tavasszal folytatódik majd a Szeviép-per tárgyalása, az Aquapolis-ügyben viszont még nem hozott érdemi határozatot a Csongrád Megyei Főügyészség.

Osztogatás

A Gyulai Járásbíróság tavaly október elején első fokon Mózes Ervin címzetes szegedi főjegyzőt felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés miatt nyolc hónap börtönbüntetésre ítélte, amit egy évre felfüggesztett, Solymos László alpolgármestert hat hónap börtönbüntetésre ítélte, szintén egy évre felfüggesztve, Kalmár Gábor – Botka László kabibetfőnöke – tíz hónap börtönt kapott első fokon, egy évre felfüggesztve.

Emellett a Szegedi Közlekedési Kft. két korábbi vezetője, valamint a cég korábbi parkolási üzletágának vezetője is társtettesként elkövetett hűtlen kezelésért tíz, illetve nyolc hónap börtönbüntetést kapott első fokon, egy évre felfüggesztve. A bíróság megállapította: a vádlottak jogosulatlanul, jogszabályi felhatalmazás vagy képviselő-testületi döntés nélkül kértek, illetve adtak ingyen éves parkolóbérleteket.

Tavasszal folytatódik a Szeviép-ügy

Szintén tavasszal folytatódhat a Szeviép-botrány miatt indult per is, az ügyet másodfokon a Szegedi Törvényszék tárgyalja majd. Mint ismert, a Szeviép-ügy egy kisebb részében tavaly november 20-án hozott elsőfokú ítéletet a Szegedi Járásbíróság.

A Szeviép Zrt. mindhárom egykori vezetőjét elmarasztalták: Oltványi Józsefet öt év két hónap fogházban, Pistrui Lászlót öt év két hónap börtönben, Baranyi Sándort pedig hat év börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélték.

A volt cégvezéreket a hitelezők kielégítésének meghiúsításával elkövetett, különösen jelentős mértékű tényleges vagyoncsökkenést eredményező csődbűntettben mondták ki bűnösnek, a bíró szerint a céget úgy működtették, mint egy bankot.

Az ítélet kihirdetése után újabb feljelentést tettek a Szeviép-botrány miatt, mert az első fokon lezárult perben nem vizsgálták a mélyebb összefüggéseket.

A feljelentést kettébontották, az egyik részét egyesítették egy korábbi szegedi büntetőüggyel, amelyben már addig is a Központi Nyomozó Főügyészség szegedi regionális osztálya folytatott eljárást vezető beosztású hivatalos személy által a kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása miatt. Ennek az ügynek még nincs gyanúsítottja, a nyomozó hatóság tanúkat hallgat ki. A feljelentés másik részét a NAV Dél-alföldi Regionális Igazgatósága bírálja el.

Az Aquapolis-ügy

Január elején a szegedi Ligetfürdő Kft. üzletrészének eladása kapcsán – hűtlen és hanyag kezelés miatt – is kérték a nyomozás elrendelését.

A Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels Zrt. kisebbségi tulajdonosként jóval áron alul megvette a Botka László (MSZP) vezette várostól a Ligetfürdő Kft. 80 százalékos üzletrészét, ezzel legalább 2,4 milliárd forint kár érhette az önkormányzatot – a feljelentés szerint.

Szabó Bálint azonban elronthatta a feljelentését, vagy lehet, hogy nem volt túl alapos, mert a Csongrád Megyei Főügyészségtől megtudtuk, hogy egyelőre nem indítanak vizsgálatot.

– Két évvel ezelőtt egy magánszemély ugyanezen indokok alapján tett feljelentést a Ligetfürdő-ügyben, azt a főügyészség elutasította. Gyakorlatilag a mostani feljelentés ugyanezt ismételte meg, és mivel ugyanazokat a körülményeket tartalmazta, semmilyen újdonság nem szerepelt benne, ezért mellőzték a rendelkezés határozathozatalát – mondta megkeresésünkre Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője.

A piac

Január közepén hűtlen és hanyag kezelés miatt fordultak a Csongrád Megyei Főügyészséghez a Dorozsmai Nagybani Piac Kft. értékesítése miatt. Ezzel szintén komoly, akár milliárdos kár is érhette a várost, ha bebizonyosodnak a feljelentésben foglalt állítások.

Tovább olvasom

Közélet

Jogerős Joób Márton és társainak letartóztatása

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Egy hónapra került előzetesbe a nyolc férfi.

Tovább olvasom

Közélet

Jelentős támogatást kap a zeneipar

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Pénzügyi forráshoz juthatnak a hazai és külhoni magyar zenekarok, a klubok, fellépőhelyek, és a fesztiválszervezők is.

Tovább olvasom

Közösség

Márki-Zay is vérig sértette a polgári oldalra szavazókat – videó!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Szerinte a legszegényebb, legtanulatlanabb emberek szavaznak a Fideszre.

Tovább olvasom

Aktuál