Hírzóna

Félidejéhez ért a zentai Történelmi Levéltár és az ÓNTE közös projektje

Félidejéhez ért a zentai Történelmi Levéltár és az ÓNTE közös projektje

2019. február 22., péntek
Félidejéhez ért a zentai Történelmi Levéltár és az ÓNTE közös projektje

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark és a zentai Történelmi Levéltár “Élő archívumok – A közös kulturális örökség ereklyéi” elnevezésű projektje, mely az Interreg-IPA CBC Magyarország-Szerbia program keretében valósul meg, sajtótájékoztatót tartott a projekt eddigi eredményeiről a zentai Városházán, ezt követően pedig bemutatásra került a projekt keretében kiadott A Dél-Alföld agrár- és ipartörténete a 19-20. század fordulóján c. kiadvány a zentai Alkotóházban.

A projekt, melynek fő feladata, hogy felkutassa és bemutassa a Dél-Alföld eddig nem megfelelő mértékben dokumentált ipari- és agrártörténeti értékeit 2018 márciusa zajlik. A tavalyi év végén Zentán, Szabadkán és Szegeden befejeződött a tervezett levéltári kutatás, elkészült a kutatás eredményeit magába foglaló cégadatbázis és kiadásra került az első tanulmánygyűjtemény, amely a régió agrár- és ipartörténeti múltját mutatja be. Az adatbázis a bácskai Tisza-mente településein – Adán, Adorjánon, Magyarkanizsán, Martonoson, Moholon és Zentán – működő, a szabadkai királyi Törvényszék által, valamint a Szegeden és vonzáskörzetéhez tartozó településeken – Hódmezővásárhelyen, Horgoson és Ópusztaszeren – működő, a szegedi királyi Törvényszék által vezetett cégjegyzékbe 1876 és 1920 között bejegyzett cégek adatait tartalmazza. A tanulmánykötet célja, hogy a muzeális értékek és a történeti értékű dokumentumok felhasználásával egységes, komplex képet nyújtson a 19–20. század paraszti, mezőgazdasági társadalmáról, s annak életéről. A kiadvány célja, hogy a lehető legközérthetőbb stílusban szólítsa meg az olvasókat, illetve, hogy megpróbálja bevezetni az érdeklődőket a közgyűjtemények izgalmas világába. Lezajlott az Elfelejtett múlt - az ipari és mezőgazdasági termelés gyökerei címmel középiskolás diákok számára kiírt helytörténeti pályázat, a zsűri által legjobbnak ítélt tanulmányok pedig bekerültek a már említett tanulmánygyűjteménybe. Elindult a projekt Facebook-oldala, illetve teljes egészében elkészült az ipalives.com címen elérhető tematikus web-oldal. Ópusztaszeren az építkezések megkezdése előtt lezajlott régészeti feltárás során jelentős régészet lelet került elő, melyet a szegedi Móra Ferenc múzeum szakemberei további feldolgozásra elszállítottak. Ezt követően elkezdődött a mezőgazdasági gépek bemutatására szolgáló épület építése, illetve megtörtént a mezőgazdasági gépek felújítása is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.