Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

Felejtse el, amit eddig tudott a szegedi utakról – így változott a forgalmi rend

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/nikolenyigaborviktor.jpg

Megjelent:

A nagyszabású útfelújításoknak köszönhetően komoly forgalmi rend változások történtek Szegeden. A közlekedés szempontjából legneuralgikusabbnak számító gócpontokat érintő változásokra Majoros Gabriella gépjárművezető oktató hívta fel a figyelmünket.


Újítások a nagykörútnál

A nagykörút felújítását követően gondot okozhat a folyamatos zöldhullámon való haladásban, hogy az Árkád felől érkezve a Mars térnél már 3 forgalmi sáv van.

– Az Attila utcánál szimplán a jobb szélső sávból lehet jobbra kanyarodni, ami megosztott az egyenesen haladókkal, sajnos gyakran találkozunk a Hajnóczy utca és Attila utca közötti forgalom elől elzárt területről érkező járművekkel.

A Mars térnél, aki nem figyeli a besorolás rendjét jelző táblát, későn veszi észre, hogy bizony a belső sávból a Kossuth Lajos sgt. felé kanyarodó sáv lesz, ezért a zöldhullám sodrásában próbálnak jobbra sorolni!

Ha ezt időben megtették volna, akkor gördülékenyebb lenne elhagyni a kereszteződést!

A külső sáv itt nyerőnek bizonyul azoknak, akik haladni szeretnének – fogalmazott Majoros Gabriella gépjárművezető oktató.

Közlekedési káosz a Novotelnél

Szintén komoly forgalmi rend változások történtek a Felső Tisza-Part – Rakpart – Tisza Lajos krt. – Glattfelder Gyula téri csomópontban. Amíg a Tisza Lajos körút felől, vagy a József Attila sugárútról balra kanyarodással megközelítve a Rakpartot egy forgalmi sáv lett, áthelyeztek ide egy buszmegállót és a kerékpárosokat is az úttestre engedték. A sáv széles, de óvatosan kell rajta közlekedni.

Alaposan megváltoztatták a forgalmi rendet a Novotelnél. (Fotó: Kovács Ferenc)

– A Felső Tisza-Part felől érkezve, már az Ifjúsági háztól kezdődik a BUSZ forgalmi sáv, amiben szabályosan tekerhetnek a kerékpárosok, de a jogosult járműveken kívül csak a következő lehetőségnél – IH – jobbra kanyarodó járművek vehetik igénybe. Aki pedig a Zárda utcán át érkezik, akkor hajthat a BUSZ forgalmi sávba, ha azt a következőnél, vagyis a József Attila sugárút felé jobbra kanyarodva elhagyja – mondta Majoros.

Hozzátette, a többiek sajnos összetömörülnek, és csúcsforgalom idején hosszú sort képezve haladnak a belső – egyetlen – forgalmi sávban, amiből vagy a Rakpart felé balra kanyarodhatnak, vagy egyenesen a Tiszta Lajos krt. felé haladhatnak tovább.

Ráadásul itt még két kijelölt gyalogos átkelőhely is nehezíti a járművek szabályos és gördülékeny haladását, vagyis mind a Rakpartról, mind a Tisza partról érkezők szinte egymást akadályozzák a továbbjutásban.

A Tisza Lajos körúton is komoly változások történtek

A Tisza Lajos körút Dugonics tértől az Aradi vértanúk teréig tartó szakaszán, mindkét oldalon megmaradt a Busz forgalmi sáv. Engedélyezett lett a jogosultakon kívül a kerékpárosoknak is a ráhajtás. A fizetős parkolóhelyek megszűntek, ezekre érdemes figyelni – hívta fel rá a figyelmet.

A megváltozott forgalmi rend mellett, olykor az eső is gondot okoz a közlekedőknek a Tisza Lajos körúton.

Kiemelte, hogy a kiskörút ezen szakasza meghosszabbított BUSZ forgalmi sávval bír.  Ezt csak a jobbra kanyarodó járművek használhatják, egyenesen csak a Busz sávban KRESZ szerint engedélyezett járművek haladhatnak, amit a megfelelő tábla és útburkolati jel jelez.

A Szentháromság utca Aradi vértanúk terébe torkolló vége pedig új forgalmi rendet kapott, de sajnos jelenleg a régi és új útburkolati jelek is láthatóak, erre érdemes fokozottan figyelni.

A körútról bekanyarodó csuklós buszok kanyarodási ívének mértéke miatt kifelé csak EGY forgalmi sáv van, amelyből jobbra és balra mindenki, egyenesen csak a kerékpáros haladhat tovább. A sáv leszűkítése miatt, megfelelő oldaltávolsággal csak két személygépkocsi fér el egymás mellett.

A jobbra kanyarodók kaptak egy kiegészítő lámpát, tehát ennek a zöld nyílnak köszönhetően hamarabb elhagyhatják a kereszteződést, mint a balra tartók.

Kisebb változás a Dugonics téren

– A Tisza Lajos körút Dugonics tér előtti szakaszán a buszokat ki kell engedni a buszmegállóból. Sajnos, eddig a KRESZ-t be nem tartók miatt történt a változás, a villamos sín melletti belső sáv megszűnik – ezt tábla és útburkolati jel is jelzi – és a megállóból kihajtó troli és autóbusz előnyt élvez a sávváltás szabályainak betartásával. Ezzel egyébként már találkozhatott a szegedi járművezető a Tisza Lajos körúton haladva, a fogklinika felől érkezve is – részletezte Majoros.

A két hónapos aszfalton máris van egy kátyú. ( Fotó: Kovács Ferenc)

A gépjárművezető oktató végezetül felhívta arra a figyelmet, hogy ne megszokásból vezessünk, hanem figyeljük a forgalmi rend változásokat és ügyeljünk egymásra.

Tovább olvasom

Közélet

1947: kevert harcművészeti bemutató a pártgyűlésen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/nikolenyigaborviktor.jpg

Megjelent:

Várkonyi Balázs írása.

Tovább olvasom

Közélet

Kigyulladt egy busz a Fő fasoron – fotók!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/nikolenyigaborviktor.jpg

Megjelent:

Péntek délután lángra kapott a Volánbusz egyik helyi járatos autóbusza a Fő fasoron az újszegedi víztorony közelében.

Tovább olvasom

Hírzóna

Tarajos sült fogtak be vasutasok a szegedi pályaudvaron – videó!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/nikolenyigaborviktor.jpg

Megjelent:

Szerző:

Vagy Szerbiából keveredett Szegedre, vagy egy kedvtelésből tartott állat szökött meg.

Tovább olvasom

Aktuál