Közélet

Felejtse el, amit eddig tudott a szegedi utakról – így változott a forgalmi rend

Felejtse el, amit eddig tudott a szegedi utakról – így változott a forgalmi rend

2019. február 23., szombat
Felejtse el, amit eddig tudott a szegedi utakról – így változott a forgalmi rend

A nagyszabású útfelújításoknak köszönhetően komoly forgalmi rend változások történtek Szegeden. A közlekedés szempontjából legneuralgikusabbnak számító gócpontokat érintő változásokra Majoros Gabriella gépjárművezető oktató hívta fel a figyelmünket.

Újítások a nagykörútnál

A nagykörút felújítását követően gondot okozhat a folyamatos zöldhullámon való haladásban, hogy az Árkád felől érkezve a Mars térnél már 3 forgalmi sáv van. - Az Attila utcánál szimplán a jobb szélső sávból lehet jobbra kanyarodni, ami megosztott az egyenesen haladókkal, sajnos gyakran találkozunk a Hajnóczy utca és Attila utca közötti forgalom elől elzárt területről érkező járművekkel.

A Mars térnél, aki nem figyeli a besorolás rendjét jelző táblát, későn veszi észre, hogy bizony a belső sávból a Kossuth Lajos sgt. felé kanyarodó sáv lesz, ezért a zöldhullám sodrásában próbálnak jobbra sorolni!

Ha ezt időben megtették volna, akkor gördülékenyebb lenne elhagyni a kereszteződést! A külső sáv itt nyerőnek bizonyul azoknak, akik haladni szeretnének – fogalmazott Majoros Gabriella gépjárművezető oktató.

Közlekedési káosz a Novotelnél

Szintén komoly forgalmi rend változások történtek a Felső Tisza-Part – Rakpart – Tisza Lajos krt. - Glattfelder Gyula téri csomópontban. Amíg a Tisza Lajos körút felől, vagy a József Attila sugárútról balra kanyarodással megközelítve a Rakpartot egy forgalmi sáv lett, áthelyeztek ide egy buszmegállót és a kerékpárosokat is az úttestre engedték. A sáv széles, de óvatosan kell rajta közlekedni.

Alaposan megváltoztatták a forgalmi rendet a Novotelnél. (Fotó: Kovács Ferenc)

- A Felső Tisza-Part felől érkezve, már az Ifjúsági háztól kezdődik a BUSZ forgalmi sáv, amiben szabályosan tekerhetnek a kerékpárosok, de a jogosult járműveken kívül csak a következő lehetőségnél – IH – jobbra kanyarodó járművek vehetik igénybe. Aki pedig a Zárda utcán át érkezik, akkor hajthat a BUSZ forgalmi sávba, ha azt a következőnél, vagyis a József Attila sugárút felé jobbra kanyarodva elhagyja – mondta Majoros.

Hozzátette, a többiek sajnos összetömörülnek, és csúcsforgalom idején hosszú sort képezve haladnak a belső – egyetlen – forgalmi sávban, amiből vagy a Rakpart felé balra kanyarodhatnak, vagy egyenesen a Tiszta Lajos krt. felé haladhatnak tovább.

Ráadásul itt még két kijelölt gyalogos átkelőhely is nehezíti a járművek szabályos és gördülékeny haladását, vagyis mind a Rakpartról, mind a Tisza partról érkezők szinte egymást akadályozzák a továbbjutásban.

A Tisza Lajos körúton is komoly változások történtek

A Tisza Lajos körút Dugonics tértől az Aradi vértanúk teréig tartó szakaszán, mindkét oldalon megmaradt a Busz forgalmi sáv. Engedélyezett lett a jogosultakon kívül a kerékpárosoknak is a ráhajtás. A fizetős parkolóhelyek megszűntek, ezekre érdemes figyelni – hívta fel rá a figyelmet.

A megváltozott forgalmi rend mellett, olykor az eső is gondot okoz a közlekedőknek a Tisza Lajos körúton.

Kiemelte, hogy a kiskörút ezen szakasza meghosszabbított BUSZ forgalmi sávval bír. Ezt csak a jobbra kanyarodó járművek használhatják, egyenesen csak a Busz sávban KRESZ szerint engedélyezett járművek haladhatnak, amit a megfelelő tábla és útburkolati jel jelez.

A Szentháromság utca Aradi vértanúk terébe torkolló vége pedig új forgalmi rendet kapott, de sajnos jelenleg a régi és új útburkolati jelek is láthatóak, erre érdemes fokozottan figyelni.

A körútról bekanyarodó csuklós buszok kanyarodási ívének mértéke miatt kifelé csak EGY forgalmi sáv van, amelyből jobbra és balra mindenki, egyenesen csak a kerékpáros haladhat tovább. A sáv leszűkítése miatt, megfelelő oldaltávolsággal csak két személygépkocsi fér el egymás mellett. A jobbra kanyarodók kaptak egy kiegészítő lámpát, tehát ennek a zöld nyílnak köszönhetően hamarabb elhagyhatják a kereszteződést, mint a balra tartók.

Kisebb változás a Dugonics téren

- A Tisza Lajos körút Dugonics tér előtti szakaszán a buszokat ki kell engedni a buszmegállóból. Sajnos, eddig a KRESZ-t be nem tartók miatt történt a változás, a villamos sín melletti belső sáv megszűnik – ezt tábla és útburkolati jel is jelzi – és a megállóból kihajtó troli és autóbusz előnyt élvez a sávváltás szabályainak betartásával. Ezzel egyébként már találkozhatott a szegedi járművezető a Tisza Lajos körúton haladva, a fogklinika felől érkezve is – részletezte Majoros.

A két hónapos aszfalton máris van egy kátyú. ( Fotó: Kovács Ferenc)

A gépjárművezető oktató végezetül felhívta arra a figyelmet, hogy ne megszokásból vezessünk, hanem figyeljük a forgalmi rend változásokat és ügyeljünk egymásra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.