Közélet

Ezt jelenti az adómentesség a négygyermekes anyáknak!

Ezt jelenti az adómentesség a négygyermekes anyáknak!

2019. február 11., hétfő
Ezt jelenti az adómentesség a négygyermekes anyáknak!

Szakembert kerestünk, hogy mondja el mire számíthatnak a vasárnap bejelentett szja-mentességtől azok az anyukák, akik négy gyermeket nevelnek. Egy könyvelő mondta el, mit takar a családtámogatási program e pontját.

Mivel friss bejelentésről van szó, eddig az adótanácsadók és a könyvelők sem látnak mindent pontosan, de Novák Katalin ma délelőtti sajtótájékoztatója sokat segített a megértésben. A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hétfői sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy minden anya, aki négy gyermeket nevel vagy nevelt, mentesül a személyi jövedelemadó fizetésének kötelezettségétől, illetve megtartják a már meglévő családi adókedvezmény rendszerét is.

„Ilyen sehol a világon nincs, elsőként vezetjük be Magyarországon” – fogalmazott az államtitkár.

Több könyvelőt is megkérdeztünk ezzel kapcsolatban. Szerintük az eddigiek azt jelentik, hogy az adókedvezményen fölül várható a bruttó fizetés 15 százalékának megtartása, vagyis

a négy gyermeket nevelő édesanyák nettó fizetése a személyi jövedelemadó összegével emelkedik.

Ez pontosan kiderül, amint elkészül az erre vonatkozó jogszabály. Az elképzelések szerint a családtámogatási csomagnak ez a pontja 2020-ban lép érvénybe. Az szja-mentesség azokra az édesanyákra is vonatkozik, akiknek már felnőtt gyermekeik vannak.

(Borítóképünk illusztráció)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.