Hírzóna

Csongrád Megyei Paktum: A középiskolásokat szólítanák meg 2019-ben

Csongrád Megyei Paktum: A középiskolásokat szólítanák meg 2019-ben

2019. február 1., péntek
Csongrád Megyei Paktum: A középiskolásokat szólítanák meg 2019-ben

A Csongrád Megyei Paktum projekt 2016-ban kezdődött, és egy évvel való meghosszabbítását követően 2020. június 30-ig tart majd. A 2019-es teendőkről Lázár Mária, a Csongrád Megyei Önkormányzati Hivatal területfejlesztési- és területrendezési referense beszélt.

"A projekt életében fontos mérföldkőnek számít, hogy tavaly novemberben elindultak a céglátogatások, amelyek célja, hogy megteremtse az összhangot és a kapcsolatot a munkaerő keresleti és kínálati oldala közt" – jelentette ki Lázár Mária. "Emellett lehetőséget biztosít a hátrányos helyzetű álláskeresők számára, hogy közvetlenül megismerhessék a térségükben működő cégek, vállalkozások által kínált lehetőségeket. Ezek a céglátogatások személyes bepillantást engednek a vállalkozások mindennapjaiba és munkafolyamataikba, amely fontos momentum lehet az álláskeresők számára, hiszen megismerhetik az üzemek működését és felépítését. Ezáltal olyan munkáltatók életébe is betekintést enged a potenciális munkavállalók számára, amelyek tevékenysége esetleg nem volt ismert az álláskeresők körében" – számolt be a referens. Az első ilyen céglátogatást Makón a Givaudannál és a Duna-Dönernél tartották. Idén még két céglátogatást tervez a Csongrád Megyei Önkormányzat, március hónapban a Mórahalom-Kisteleki járásban, míg ősszel a szegedi és hódmezővásárhelyi járásokban. "További fontos esemény lehet a Megyei Paktum életében egy olyan felhívás elkészítése, amellyel a középiskolás korosztályt szólítanánk meg szakmabemutató kisfilmek készítésére. Ezen jó gyakorlatot a veszprémi paktum projekttől szeretnénk átvenni, amelynek lényege, hogy versenyt hirdetnénk középiskolások számára hiányszakmák népszerűsítését szolgáló kisfilmek készítésére" – számolt be a 2019-es időszak elképzeléseiről Lázár Mária. A versenyfelhívás során a Csongrád Megyei cégek jelezhetik részvételi szándékukat megjelölve az általuk promótálni kívánt hiányszakmákat. "A veszprémi gyakorlat alapján számos hasznosítható eredménye volt a kezdeményezésnek, többek között munkaviszonyok jöttek létre, az iskolák pályaválasztási napokon használják ezeket a hiányszakmákat bemutató kisfilmeket, illetve a cégek sokkal nyitottabbá váltak a pályakezdő fiatalok alkalmazására" – ismertette a korábbi tapasztalatokat, majd hozzátette, adiákok mindezek mellett számukra értékes nyereményekkel lettek gazdagabbak, például fesztivál belépőjegyekkel, ajándéktárgyakkal. A Csongrád Megyei Önkormányzat és a Csongrád Megyei Kormányhivatal konzorciumaként valósul meg a projekt, melynek közvetlen célja, a térség munkaerő-piaci helyzetének javítása, míg hosszú távú célja a Csongrád megyei települések népességmegtartó erejének javítása, illetve a minőségi munkahelyek kialakításához történő hozzájárulás. CSONGRÁD MEGYEI GAZDASÁG- ÉS FOGLALKOZTATÁS FEJLESZTÉSI EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM (PAKTUM) TOP-5.1.1-15-CS1-2016-00001

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.