Egészség
Cékla: ódzkodunk tőle, de tele van vassal
Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.A vérszegénység komoly kórkép, de ha odafigyelünk, akkor kordában tarthatjuk. Főként az étrendünkben kell változtatásokat eszközölnünk, ha vérszegénységgel küzdünk. Nem kell egész életünkben gyógyszereket szednünk, ha vasban gazdag ételeket fogyasztunk.
A betegség tünetei nagyrészt a vér lecsökkent oxigénszállító-képességéből adódnak: a legjellemzőbbek a kimerültség, légszomj, szédülés, sápadtság, gyors szívverés. Megjegyzendő, hogy a B12-hiányos anémiához, mivel igen lassan alakul ki, a betegek jól hozzászoknak, így csak jelentős vérszegénység esetén jelentkeznek a klinikai tünetek. A vérszegénységet legtöbbször a vashiánnyal kötik össze, de állhat mögötte a B12-vitamin hiánya, vagy súlyos vérveszteség is. Aki ezzel a betegséggel küzd, annak fontos odafigyelnie arra, hogy mit eszik, mert a nem megfelelő étrend súlyosbíthat a problémán.
Cseréljük a csirkét marhára
A vörös húsokban, főként a marhában, illetve a sertésben nagy mennyiségben található vas, ráadásul olyan formában, hogy a szervezetünk könnyebben tudja hasznosítani azt, mint a növényekben találhatót. Az egyik legjobb vasforrás a máj, amelyben emellett A- és B-vitaminok is vannak.
A hüvelyesek is sok vasat tartalmaznak
A különböző hüvelyesek nagyon gazdagok vasban, közülük is kiemelkedik a szójabab. Már egyetlen csésze szójabab biztosíthatja a napi vasszükségletünk felét – emellett alacsony a zsír- és magas a fehérjetartalma, amelyek kifejezetten egészségessé teszik. A hüvelyesekben azonban megtalálható egy olyan sav, amely gátolhatja a vas felszívódását. Ennek a savnak a mennyiségét csökkenthetjük úgy, ha a babféléket felhasználás előtt egy éjszakára vízbe áztatjuk.
A megosztó, mégis csodálatos cékla
A sötétzöld leveles zöldségekben, például a spenótban, a kelben vagy a vízitormában nemcsak vasat találhatunk nagyobb mennyiségben (egy fél csésze spenót a napi vasszükséglet akár 30 százalékát is biztosíthatja), de A-, C-, B9- és E-vitamint, valamint béta-karotint, folsavat és rostokat. A spenótot fogyaszthatjuk a hagyományos főzelék formájában, de készíthetünk belőle levest, tésztaételt, sőt gyümölcsös turmixot is. Szintén nagy mennyiségben található vas a céklában is, emellett van benne kalcium, kálium, kén, rostok és számos vitamin is. A cékla emellett erős méregtelenítő, segít felfrissíteni a szervezetünket, így az hatékonyabbá válik abban, hogy a sejtekhez megfelelő mennyiségű oxigén és tápanyag juthasson el. A céklát fogyaszthatjuk ivólé formájában, vagy főzve, sütve, sőt akár salátákba keverve is.
Kommentek
Egészség
Megint rossz a szegedi levegő
Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.Kifogásolt a minősége.
Egészség
Tovább csökkent az influenzás megbetegedések száma
Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.Az előző héthez viszonyítva 23 százalékkal kevesebb a beteg.
Egészség
Két nap múlva szmogriadót rendelhetnek el Szegeden
Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.Ha nem muszáj ne tartózkodjunk sokat a szabad levegőn.
- Közlekedés2019.02.11.
A buszos elnézte az utat, majd elakadt a körforgalomban – videó
- Közélet2019.01.28.
50 éve várnak – kinyitják a szegedi időkapszulákat?
- Közélet2019.02.12.
Múltidéző 27. rész: A Stühmer édességbolt
- Közélet2019.02.19.
87 éves nénit ríkatott meg az SZKT
- Politika2019.01.26.
Botka László szerint előny, hogy Szegeden nincs nagy ipar
- Krimi2019.02.14.
Elképesztő luxusra és egzotikus utakra is futotta a Szeviép-vezéreknek
- Közélet2019.02.16.
Emlékszik még a szegedi tornádóra? – Videón a Széchenyi téri felfordulás
- Közélet2019.01.23.
Szívroham után hét órát kellett várni a szegedi betegszállítókra