Egészség

Cékla: ódzkodunk tőle, de tele van vassal

Cékla: ódzkodunk tőle, de tele van vassal

2019. február 3., vasárnap
Cékla: ódzkodunk tőle, de tele van vassal

A vérszegénység komoly kórkép, de ha odafigyelünk, akkor kordában tarthatjuk. Főként az étrendünkben kell változtatásokat eszközölnünk, ha vérszegénységgel küzdünk. Nem kell egész életünkben gyógyszereket szednünk, ha vasban gazdag ételeket fogyasztunk.

A betegség tünetei nagyrészt a vér lecsökkent oxigénszállító-képességéből adódnak: a legjellemzőbbek a kimerültség, légszomj, szédülés, sápadtság, gyors szívverés. Megjegyzendő, hogy a B12-hiányos anémiához, mivel igen lassan alakul ki, a betegek jól hozzászoknak, így csak jelentős vérszegénység esetén jelentkeznek a klinikai tünetek. A vérszegénységet legtöbbször a vashiánnyal kötik össze, de állhat mögötte a B12-vitamin hiánya, vagy súlyos vérveszteség is. Aki ezzel a betegséggel küzd, annak fontos odafigyelnie arra, hogy mit eszik, mert a nem megfelelő étrend súlyosbíthat a problémán.

Cseréljük a csirkét marhára

A vörös húsokban, főként a marhában, illetve a sertésben nagy mennyiségben található vas, ráadásul olyan formában, hogy a szervezetünk könnyebben tudja hasznosítani azt, mint a növényekben találhatót. Az egyik legjobb vasforrás a máj, amelyben emellett A- és B-vitaminok is vannak.

A hüvelyesek is sok vasat tartalmaznak

A különböző hüvelyesek nagyon gazdagok vasban, közülük is kiemelkedik a szójabab. Már egyetlen csésze szójabab biztosíthatja a napi vasszükségletünk felét – emellett alacsony a zsír- és magas a fehérjetartalma, amelyek kifejezetten egészségessé teszik. A hüvelyesekben azonban megtalálható egy olyan sav, amely gátolhatja a vas felszívódását. Ennek a savnak a mennyiségét csökkenthetjük úgy, ha a babféléket felhasználás előtt egy éjszakára vízbe áztatjuk.

A megosztó, mégis csodálatos cékla

A sötétzöld leveles zöldségekben, például a spenótban, a kelben vagy a vízitormában nemcsak vasat találhatunk nagyobb mennyiségben (egy fél csésze spenót a napi vasszükséglet akár 30 százalékát is biztosíthatja), de A-, C-, B9- és E-vitamint, valamint béta-karotint, folsavat és rostokat. A spenótot fogyaszthatjuk a hagyományos főzelék formájában, de készíthetünk belőle levest, tésztaételt, sőt gyümölcsös turmixot is. Szintén nagy mennyiségben található vas a céklában is, emellett van benne kalcium, kálium, kén, rostok és számos vitamin is. A cékla emellett erős méregtelenítő, segít felfrissíteni a szervezetünket, így az hatékonyabbá válik abban, hogy a sejtekhez megfelelő mennyiségű oxigén és tápanyag juthasson el. A céklát fogyaszthatjuk ivólé formájában, vagy főzve, sütve, sőt akár salátákba keverve is.    

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.