Közélet

1,2 millió magyar gyerek és fiatal sportol napi szinten

1,2 millió magyar gyerek és fiatal sportol napi szinten

2019. február 6., szerda
1,2 millió magyar gyerek és fiatal sportol napi szinten

A mindennapos testnevelés bevezetésének köszönhetően több mint 1,2 millió magyar fiatal és gyerek mozog és sportol napi szinten - mondta a kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott szerdán Pécsen.

Nyitrai Zsolt sajtótájékoztatón az intézkedést méltatva úgy fogalmazott: "ez által lesz nemzetünk edzettebb és egészségesebb, így ennek nemzetstratégiai jelentősége van". A magyar kormánynak három nagy célja van a sport területén - hangsúlyozta Nyitrai Zsolt. Első pontja, hogy minél több fiatal és gyerek sportoljon. A második, hogy ezt "normális, európai színvonalú és méltó" infrastrukturális körülmények között tehessék. A harmadik célként említette, hogy Magyarország és Budapest lehetőség szerint minél több nagy világversenynek adjon otthont, megmutatva ezzel, hogy a magyar egy sportos nemzet, egyúttal jó szervező is - utalt Nyitrai Zsolt a 2017-es vizes világbajnokság, valamint a cselgáncs-világbajnokság lebonyolítására. A miniszterelnöki megbízott bejelentette: a baranyai megyeszékhely sportéletét koordináló Pécsi Sport Nonprofit (PSN) Zrt. 890 millió forintos támogatásban részesül a központi költségvetésből. Nyitrai Zsolt ismertetése szerint Vári Attila, a PSN Zrt. vezérigazgatója Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott sikeres és eredményes tárgyalása során azt kérte, hogy a pécsi sport és sportélet kapjon még nagyobb figyelmet, elismerést és anyagi támogatást. Pécsen szép eredményekkel és országosan is kiemelkedő példaértékű munkával találkozhatunk - hangoztatta a politikus, aki kitért arra is, hogy ezt a csaknem egymilliárd forintot pécsiek "egyértelműen Vári Attilának köszönhetik". Vári Attila a támogatást megköszönve arról beszélt, hogy a PSN Zrt. olyan biztonságot kapott 2019-re, amivel méltóan tudják idei feladataikat ellátni. A PSN Zrt. 2010 óta működő komplex sportirányítási rendszerét ismertetve felidézte, hogy a baranyai megyeszékhely 14 sportlétesítményét, illetve az ország egyik legnagyobb és legeredményesebb sportiskoláját üzemeltetik. Létesítményeikben évente 400-450 ezer főt fogadnak, tanévenként pedig 110-120 iskolában a baranyai sportot is felügyelik, 14 ezer diáknak biztosítva sportolási lehetőséget. Vári Attila újságírói kérdésre válaszolva közölte: a 890 millió forintos támogatásból 590 milliót bérekre és járulékokra, 300 millió forintot pedig létesítményüzemeltetésre fordítanak.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.