Politika

Ligetfürdő: túlárazva hirdették a másfél milliárdért eladott önkormányzati tulajdont

Ligetfürdő: túlárazva hirdették a másfél milliárdért eladott önkormányzati tulajdont

2019. január 21., hétfő
Ligetfürdő: túlárazva hirdették a másfél milliárdért eladott önkormányzati tulajdont

Nyolcmilliárd forintért hirdették öt éven át az Aquapolist, ehhez képest az önkormányzat többségi tulajdonrészét 1,4 milliárd forintért vásárolta fel a Hunguest Hotels Zrt. 2015-ben – számolt be a Pesti Srácok.

Heves tiltakozások ellenére 2015-ban eladta az önkormányzat a 3 milliárdos uniós támogatásból felújított Ligetfürdő többségi tulajdonrészét. Ez az az ügy, melynek kapcsán újabb, a szocialista városvezetést érintő feljelentés született az utóbbi hetekben hűtlen kezelés gyanúja miatt. Ennek előzménye, hogy a kft-t az önkormányzat és a Hunguest Hotels Zrt. alapította, melybe az önkormányzat körülbelül egymilliárd forint értékű tőkeapportot adott, ehhez a Hunguest Hotels még több mint 200 milliót adott.

A felek azonban megállapodtak abban, hogy ha felújítást követő öt évben nem vásárolná fel senki az Aquapolist, akkor a Hunguest Hotels vásárolja ki az apport inflációval módosított értékének megfelelő összegért, amit 1,4 milliárd forintnak állapítottak meg.

A 7,8 milliárd forint értékű felújítást követően az értékes önkormányzati ingatlant 8 milliárd forintért hirdették meg. Az öt éves időszak alatt a fürdő óriási veszteséggel működött, de a Hunguest tulajdonban lévő Hotel Forrásban megszálló vendégek által termelt profit a társaságnál jelent meg.

A veszteségek miatt még tagi kölcsönt is bevetettek és ott volt még a kivitelezéshez felvett banki hitel is, amit a vevőnek át kellett vállalnia – így a vételár, amin meghirdették a Napfényfürdő Aquapolist, 6 milliárd forint volt.

Egy vevő sem jelentkezett, így a piaci árhoz képest jutányosan jutott hozzá az akkoriban Leisztinger Tamáshoz köthető Hunguest Hotels.Leisztingerék jól jártak, több okból is.

Ők maguk, mint gazdasági társaság nem pályázhattak volna, így ha önállóan valósították volna meg a projektet minimum 3 milliárd forinttal magasabb költséggel kellett volna számolniuk és területre is szüksége lett volna, ami a szegedi Ligetfürdő uszodával így viszont, az önkormányzattal közös beruházásban adott volt. A helyi rendeletnek köszönthetően továbbá a helyi adók megfizetésétől is mentesültek.

Az elképesztően magas áraknak köszönhetően végül busás hasznot hozott a Napfényfürdő. A felnőtt jegy például 5250 forintba kerül, de a nyugdíjas jegy is 2700 forint. Még helyi kedvezménnyel sem könnyen megfizethető a fürdőzés az Aquapolisban.

A Szeviép itt sem fizetett

A Ligetfürdő felújítását a Szeviép konzorciumban végezte el a Sky-Builder Építőipari Zrt. vezetésével, további társa a Ferroép Zrt. volt. A Szegedi Civil Fórum 2010 áprilisában, az Aquapolis átadásának napján tartott sajtótájékoztatót, a károsultakkal közösen. Állították, hogy tucatnyi alvállalkozót nem fizettek ki, körülbelül 150 millió forint értékben. A Szegedma tudósítása szerint az SZCF-nél 30 alkalmi munkás jelentkezett, akiknek a bérét nem fizették ki az építkezés során. Volt köztük magánvállalkozó, akinek két havi bérével maradtak adósak, de kis családi vállalkozás is, akik több millió forintjuk után futnak a mai napig. Van akinek a Szeviép, volt akinek a generál kivitelező, a Sky-Builder Zrt tartozik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.