Szórakozás

A felnőtt lakosság 60 százaléka videojátékozik hazánkban

A felnőtt lakosság 60 százaléka videojátékozik hazánkban

2019. január 22., kedd
A felnőtt lakosság 60 százaléka videojátékozik hazánkban

Magyarországon a felnőtt lakosság 60 százaléka videojátékozik, és folyamatosan nő az erre fordított összeg is, évente nagyjából 41 milliárd forintos forgalmat generál a videojátékozás az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. legfrissebb, reprezentatív kutatása szerint.

Az eNet keddi, MTI-nek küldött közleménye szerint bár érdemben nem nőtt a videojátékosok köre, akik játszanak, azok viszont egyre többet költenek videojáték vásárlásra, illetve a játékhoz kapcsolódó hardver és periféria beszerzésre. Mindeközben emelkedik azok száma, akik okostelefonon játszanak. Magyarországon 3,7 millióan játszanak videojátékokkal a legutóbbi, 2018-as kutatás alapján, beleértve a mobileszközökön, PC-n, és konzolon való online és offline játékot.

A felmérés szerint leginkább a 18-25 év közöttiek játszanak, a korcsoport 66 százaléka. Ugyanakkor az idősebb korosztályoknak is több mint fele szokott videojátékozni. A férfiak valamivel jobban szeretnek videojátékozni, mint a nők, 62 százalékuk játszik, míg a nők 50 százaléka.

A videojátékkal játszók háromnegyede legalább heti rendszerességgel játszik, viszonylag kevés időt tölt ezzel. A legjellemzőbb heti játékidő az 1-2 óra, a válaszadók 32 százaléka szerint, illetve a 3-5 óra, 25 százalékban. A legelkötelezettebb játékosok csoportja, akik heti 20 óránál többet videojátékoznak, a 18-65 év közötti népesség 2 százalékát teszi ki. A kutatás szerint 2017-hez képest nőtt azok aránya, akik az okostelefonjukon videojátékoznak: 54 százalékról 65 százalékra. Ezzel együtt kevesebben választják a laptopokat játékra, viszont a PC aránya nem változott érdemben az elmúlt egy évben, 43 százalék a PC-n játszók aránya. Konzolon is egyre többen játszanak: míg 2016-ban és 2017-ben 7 és 8 százalék volt az arányuk, addig 2018-ban már 13 százalék.

Az eNet adatai szerint Magyarországon tavaly a hardver és periféria vásárlásra fordítottak a játékosok a legtöbbet, évi 17,8 milliárd forintot. A videojáték vásárlás éves költsége 16 milliárd forint volt. Az összes költségelem együttesen, éves szinten 41 milliárd forintos forgalmat tesz ki.

A kutatásból kiderült az is, hogy a 18 éven aluli gyerekek közel fele játszik videojátékokkal, a fiúk 57 százaléka, a lányok 35 százaléka. A gyerekek játékhasználata komoly vitákat gerjeszt, ennek megfelelően a szülői kontroll is elég erőteljes ezzel kapcsolatban: a szülők 63 százaléka szabályozza, hogy gyermeke mennyi időt játszhat videojátékkal, 47 százalékuk szabályozza a videojáték típusát, 30 százaléka pedig a videojátékon belüli pénzköltést. A játékos gyermekek szüleinek 20 százaléka nem korlátozza gyermeke videojáték használatát. 2016-hoz képest érdemben nem változott a szülőknek a gyermekeik videojátékozásához kapcsolódó kontrollja az eNet kutatása szerint.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.