Közélet

Új eszközök segítik az önkéntes tűzoltókat Csongrád megyében

Új eszközök segítik az önkéntes tűzoltókat Csongrád megyében

2018. december 7., péntek
Új eszközök segítik az önkéntes tűzoltókat Csongrád megyében

A több mint tizenhatmillió forintot érő új felszereléseket az egyesületek és a mentőcsoportok képviselői december hetedikén, pénteken délelőtt vehették át a szegedi katasztrófavédelmi kirendeltség épületében.

A megnyitón Szatmári Imre tű. dandártábornok kiemelte, az egyesületek nagy segítséget jelentenek olyan esetekben, amikor egy időben több helyszínen is be kell avatkozniuk a tűzoltóknak. Ugyanilyen fontos az egyesületek szerepe abban is, hogy a gyors beavatkozásokkal megakadályozzák a tűz továbbterjedését. Sok esetben az önkéntes tűzoltók azok, akik elsőként érkeznek ki a káresetek helyszínére. A tábornok megköszönte az egyesületek munkáját, hangsúlyozva, hogy az önkéntesek szabadidejüket áldozzák mások értékeinek, életének megmentésére. A megyében működő

önkéntes tűzoltó egyesületek

2017-ben a beavatkozások mintegy tíz százalékában segítették a hivatásos egységek munkáját. A tavalyi évben például összesen 252 beavatkozásban közreműködtek a megyei önkéntesek, 2018-ban pedig eddig 164 esetben riasztotta a szegedi főügyelet valamelyik önkéntes egyesületet. Az

önkéntes mentőcsoportok

speciális tudásukkal és eszközeikkel járulnak hozzá a hivatásos egységek mentéseihez. Búvárokból, alpintechnikai szakemberekből álló szervezeteik 2018-ban eddig negyvenhárom esetben végeztek mentéseket, illetve vettek részt különböző gyakorlatokon. Az önkéntes tűzoltóknak a megyei igazgatóság szakemberei is rendszeresen szerveznek elméleti-és gyakorlati felkészítéseket. A megyében egy önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltóság működik. A mórahalmi egyesület 2015 novemberétől vállalta a minimum 4500 készenléti óraszámot, amelyet megalakulása óta jelentősen túlteljesített. 217-ben több mint hatezer órát voltak a tagok készenlétben. A Mórahalom ÖTE 2018-ban eddig összesen 48 esetben vonult káresetekhez, amelyből 29 esetben önállóan, a hivatásos egységek jelenléte nélkül végezte el a mentést. A Csongrád megyei egyesületek a most elnyert összeget az eszközök beszerzésén kívül ifjúságnevelésre, hagyományőrzésre, működési költségekre, eszközbeszerzésre, szakmai tanfolyamokon történő részvételre, pályaalkalmassági vizsgálatokra, EDR-rádiókra, szertárépítésre és-felújításra, valamint védő- és technikai felszerelésekre fordíthatják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.