Közélet

Rétvári: nőtt a hajléktalanszállók igénybevétele

Rétvári: nőtt a hajléktalanszállók igénybevétele

2018. december 13., csütörtök
Rétvári: nőtt a hajléktalanszállók igénybevétele

Több mint 1300-zal több hajléktalan ember veszi igénybe a számukra fenntartott szállásokat, mint a közterületen életvételszerű lakhatást jogellenessé nyilvánító rendelkezés két hónappal ezelőtti hatálybalépésekor - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az elmúlt időszakban, köszönhetően a törvényi változásnak is, érezhető mértékben nőtt a hajléktalanszállók igénybevétele: 1325-tel többen veszik most igénybe a hajléktalanszállókat, mint ahányan a jogszabály-módosítás október 15-ei hatálybalépésekor - mondta Rétvári Bence, hangsúlyozva: a hidegebb idő miatt egyre fontosabb, hogy akik közterületen vagy erdőkben élnek, szállásra kerüljenek. Közölte: országosan 83 százalékos, Budapesten 81 százalékos a hajléktalanszállók kihasználtsága. Az október 15-én bevezetett rendelkezés célja, hogy többszörös segítséget nyújtsanak a kiszolgáltatott, a társadalom peremére szorult embereknek. A szállókon a hajléktalan emberek egészségügyi, szociális és munkakeresési segítséget is kapnak - mutatott rá Rétvári Bence. Úgy fogalmazott: a hajléktalanságból kivezető út a hajléktalanszállókon kezdődik. Ha valaki ki akar törni a hajléktalanságból, el kell mennie szállóra, és ezután az állam számos lépéssel segítséget nyújt neki - mondta az államtitkár. Szólt arról is, hogy az említett a jogszabály hatálybalépése óta, ha a rendőröknek intézkedniük kell egy hajléktalan emberrel szemben, akkor ott van velük egy szociális munkás, aki segít a hajléktalannak abban, hogy igénybe tudja venni a számára szükséges ellátást. Rétvári Bence elmondta azt is: ha az úgynevezett vörös kódot életbe léptetik, akkor minden szociális intézmény fogad majd hajléktalanokat. Ahogy az elmúlt években sem, úgy a jövőben sem fognak visszautasítani senkit a szállókon kapacitáshiány miatt - hangsúlyozta. Közölte, összesen 19 ezer férőhely áll rendelkezésre a hajléktalan emberek számára.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.