Hírzóna

Ismét Nobel-díjas kutatóval találkozhatunk Szegeden

Ismét Nobel-díjas kutatóval találkozhatunk Szegeden

2018. december 1., szombat
Ismét Nobel-díjas kutatóval találkozhatunk Szegeden

Ismét Nobel-díjas kutatóval, a svájci Kurt Wüthrich kémikussal, biofizikussal találkozhatnak csütörtöktől a nemzetközileg is egyedülálló oktatási és tehetséggondozó program, a SzegediTudós Akadémia (SZTA) növendékei a Tisza-parti városban - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A tudományos elismeréssel 2002-ben a biológiai makromolekulák, főleg a fehérjék hatékonyabb szerkezetvizsgálatára alkalmas NMR-spektroszkópiai módszerek kidolgozásáért kitüntetett tudós csütörtökön kutatási témájáról tart előadás, pénteken pedig a tehetséggondozó programban résztvevő hallgatókkal és mentoraikkal találkozik. A tanácskozás részeként az akadémia felsőbb éves hallgató, valamint az oktatásukban résztvevő tudósok önálló előadásokon mutatják be saját kutatási eredményeiket. A diákok a találkozó részeként ellátogatnak a mentorok laboratóriumaiba is.

A tudósakadémiát Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulójához kapcsolódva hozták létre, hogy újra vonzóvá tegye a fiatalok számára a tudományos életpályát. Elindították azt az egyedülálló, a résztvevők életét 16 és 36 éves koruk között - a hagyományos iskolarendszerrel párhuzamosan - végigkísérő programot, mely képes arra, hogy hazánkban tartsa a legkiválóbb természettudományos érdeklődésű diákokat minőségi képzés és megfelelő anyagi juttatás biztosításával.

A program legszélesebb merítési bázisát a hazai középiskolák jelentik, mert a kezdeményezés egyik lényeges újszerűsége, hogy a kutatásban tehetséges diákokat középiskolás koruktól kezdve vezeti végig a tudóssá válás lépcsőfokain. A Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban és a Hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium és általános Iskolában laboratóriumokat hoztak létre, melyekben komplex biológiai gyakorlatokat tartanak az ország minden területéről ideérkező diákok és tanáraik számára. A kezdeményezésbe 12 bázisiskola is bekapcsolódott, melyben a pedagógusok napi munkájukon felül foglalkoznak a tehetséges diákok kiválasztásával és folyamatos fejlesztésével, a nekik szóló helyi programok szervezésével. Az egyetemista korosztályból - felvételi eljárás útján - kerülnek ki a program ösztöndíjasai, jelenleg 34 Szent-Györgyi hallgató, akik tanulmányaik mellett kutatómunkát is végeznek az orvosbiológia vagy a humán élettudományok területén. Őket csaknem negyven Szent-Györgyi mentor segíti és vezeti, akik a Szegedi Tudományegyetem vagy a SzegediBiológiai Kutatóközpont elismert professzorai. A program képzési igazgatója 2015-től Bert Sakmann Nobel-díjas német fiziológus. A kormány támogatásnak köszönhetően az akadémia Szegedbelvárosában várhatóan 2020 tavaszán kollégiumot és képzési központot nyit.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.