Gazdaság

Energiatárolót telepítenek Zsombóra

Energiatárolót telepítenek Zsombóra

2018. december 5., szerda
Energiatárolót telepítenek Zsombóra

Energiatároló egységeket telepít a Bács-Kiskun megyei Kecelen és a Csongrád megyei Zsombón a Nemzeti Közművekhez tartozó NKM Áramhálózati Kft., annak érdekében, hogy biztosan az engedélyezett tartományon belül tartsák a hálózati feszültséget.

Az NKM Nemzeti Közművek Zrt. szerdai tájékoztatása szerint a terjedő megújuló energiatermelés miatt az elosztó hálózatoknak egyre inkább meg kell felelniük az új, a korábbiaktól jelentősen eltérő különböző igényeknek. Az új energiatárolók üzembe helyezésének legfőbb célja a hálózati feszültség megengedett tartományon belül tartása, valamint az energia betárolása csúcsidőszakban és csúcson kívüli kitárolása. A vállalat Zsombón és Kecelen kisfeszültségű hálózatra csatlakozó energiatárolókat, a Csongrád megyei Óföldeák külterületén pedig egy középfeszültségű hálózatra csatlakozó rendszert telepít a közeljövőben. Utóbbi engedélyeztetése még folyamatban van, a projekt várhatóan 2019 tavaszán zárul a telepítéssel, amelyet kiértékelési és tesztelési szakasz követ. A közlemény idézi Alkér Zoltánt, a Nemzeti Közművek infrastruktúra vezérigazgató-helyettesét, aki elmondta: az energiatárolók működésével a napelemes rendszerek generálta nagyobb feszültségszint esetén töltik, alacsonyabb feszültségszint esetén pedig kisütik az akkumulátorokat; ezeknek az energiatárolóknak kiemelt jelentőségük lesz a háztartási és hálózati napelemes energiatermelés kezelésében.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.