Közélet

Balla Géza: 35 év megkoronázása az év bortermelője kitüntetés

Balla Géza: 35 év megkoronázása az év bortermelője kitüntetés

2018. december 10., hétfő
Balla Géza: 35 év megkoronázása az év bortermelője kitüntetés

Kétszer lett Szeged Város Bora Balla Géza Fekete Leánykája, a múlthéten pedig az év bortermelőjének választotta a Magyar Bor Akadémia az Arad-hegyaljai borászt. Balla Géza minden ünneplésnél fontosabbnak tartja, hogy szívből gratulálnak neki a barátai.

"A 35 éves szakmai tevékenységem megkoronázása ez. Minden szőlész és borász erről álmodik. Őszintén mondom, hogy gondolni mertem rá, de arra, hogy valamikor ez valóság is lesz, arra nem. Óriási meglepetés és megtisztelő, hogy rám esett a döntés" – mondta Balla Géza, aki a 28. Év bortermelője Magyarországon, ezzel együtt az első határon túli borász, aki ezt az elismerést elnyerte a Magyar Bor Akadémiától. "Akik ott voltak a sajtótájékoztatón és látták a reakciómat, azok is észrevették, hogy nem jöttem helyre. Egy pár másodpercig nem tudtam, hogy melyik világon vagyok, annyira meglepett ez a dolog" – nevetett fel a borász.

"Egy olyan ötösben voltam a végén, fantasztikus emberekkel kiváló borvidékekről, akik közül bárki megérdemelte volna ezt a kitüntetést"

– méltatta vetélytársait, név szerint Borbély Tamást, Figula Mihályt, Jásdi Istvánt, valamint Koch Csabát. "Egy pillanatig se mertem arra gondolni, hogy én is lehetek, de a végén helyre jöttem és rájöttem, hogy ez mégis igaz. Nagyon örültem neki, mert erre mindenki vágyik" – idézte fel.

"Még többet tudunk tenni azokért a dolgokért, amikért én is harcolok, hogy igenis tegyünk meg mindent a Kárpát-medencében a hagyományos fajtákért, mint a kadarkáért vagy a magyarádi fehérért, illetve a fekete leánykáért, hiszen ezekkel tudunk igazán labdába rúgni akár helyben, akár külföldön is.

Azt gondolom, hogy az emberek nagy része megértette a borszerető emberek közül is, hogy ez az általunk legkönnyebben és legméltóbban járható út" – fogalmazott Balla arról, hogy mit jelent ez az elismerés. A nagy kitüntetés ellenére azonban Balla Géza úgy látja, hogy nincs ok az igazán nagy ünneplésre. "Most is azt hiszem, hogy én nem tettem semmi különöset ezért a dologért, csupán azt, amit kellett. Én ezt a kitüntetést nem fogom ünnepelni. Egy gálaebéden fogom ezt a díjat átvenni, az lesz az ünneplés. Aminek kiváltképp örülök, hogy nagyon sok igazi barát hív fel engem és gratulál. Ez egy olyan érzés, hogy többet ér, mint bármilyen díj és felemelő dolog" – árulta el a borász.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.