Kultúra

A múlt századi szegedi női fotós, Bäck Manci képeit láthatjuk a Reök-palotában

A múlt századi szegedi női fotós, Bäck Manci képeit láthatjuk a Reök-palotában

2018. december 12., szerda
A múlt századi szegedi női fotós, Bäck Manci képeit láthatjuk a Reök-palotában

A 20. század első felének szegedi fotográfusnője, Bäck Manci érzékeny szépségű portréiból, művészi aktjaiból és városi fotóiból nyílik kiállítás pénteken a Reök-palotában.

Nátyi Róbert művészettörténész, a tárlat kurátora elmondta, Bäck Manci fontos szerepet játszott a két világháború közötti Szeged kulturális életében. Munkássága azonban feledésbe merült, életműve újra felfedezésében hatalmas szerepet játszott Gömör Béla professzor, aki a hagyaték egy jelentős részének gondozója. Bäck Manci a fotográfiával feltehetően 1910 és 1913 között Bécsben ismerkedett meg. Ekkor készítette első aktfotográfiáit, az avantgarde mozgásszínházi kezdeményezéseit megörökítő fotóit vagy lágy, lírai képeit balerinákról. Stílusa jelentősen eltért a kor polgári fotográfiájának beállított képeitől - közölte a szakember. Szegedre visszatérve megélhetését a portréfotók biztosították, de ezekben is érvényesítette magas művészi nívóját. Ezekben az években olyan művészek kezdték pályájukat a Tisza-parti városban, mint Moholy-Nagy László vagy Gergely Sándor. A fotográfusnőnek mindkettőjükkel kiváló volt a kapcsolata, Moholy-Nagy László korai szénrajzainak reprodukcióit is Bäck Manci készítette - tudatta a művészettörténész. A Reök-palota Bäck Manci életében is fontos szerepet töltött be, hiszen a szecessziós épület második emeletén lakott családja, és az 1930-as években itt rendezte be műtermét. A tárlaton több mint száz fotográfiát mutatnak be, az anyag legnagyobb része Gömör Béla gyűjteményéből származik és több képet kölcsönzött a Móra Ferenc Múzeum is. A kiállításon a közönség láthat portrékat, úti fotókat és szegedi városképeket, a többi közt az egykori Palánk városrészt megörökítő sorozatot - mondta Nátyi Róbert, aki szerint a kiállítás legérdekesebb részét a táncosokról, mozdulatművészekről készített alkotások és a festői aktok jelentik. A január végéig látható tárlatot különleges technikai megoldás teszi még izgalmasabbá: egy több mint 12 négyzetméteres ledfalon Bäck Manci fotóiból készített mozgóképet, kisfilmet vetítenek.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.