Közélet

Becsődölt jobbikos céget toltak meg 700 millióval Botkáék

Becsődölt jobbikos céget toltak meg 700 millióval Botkáék

2018. november 29., csütörtök
Becsődölt jobbikos céget toltak meg 700 millióval Botkáék

A szocialista vezetésű szegedi önkormányzat nem csak a Szeviépbe, hanem Csongrád megye egy másik csőd-bűncselekményben érintett, Jobbikhoz köthető építkezési vállalkozásába is tolta a százmilliókat a PestiSrácok birtokába került dokumentumok szerint.

Botkáék 700 milliót toltak a csőd felé rohanó hódmezővásárhelyi cégbe

Hódmezővásárhelyen egy jobbikos politikus családi cége, a K’Art. Építő Zrt, illetve cégcsoport körül robbant ki botrány. Itt a “

Balogh Imsi Sportcsarnok” PPP konstrukcióban történt építése során vált köddé 800 millió forint.

Ez az ügy 2007-ra datálható. A büntetőper ugyan csak csődbűntett vádjával 2017 óta tart. Ez a vállalkozás 60 alvállalkozót nem fizetett ki…A K’Artot 20 millió forintos törzstőkével alapították, igazi kis családi vállalkozás, amelynek tulajdonosai, tisztségviselői a Kendi család tagjai.Kendi Imre ezer szállal kötődik a Jobbikhoz.Nem csak tagja a pártnak, hanem 2014-ben az önkormányzati választáson

a Jobbik listavezetője is volt Hódmezővásárhelyen. Így mandátumot is nyert, de végül lemondott és nem ült be a testületbe.

De nem csak jobbikos kapcsolata nyilvánvaló. Jó barátja az álfüggetlen hódmezővásárhelyi polgármesternek, Márki-Zay Péternek is. Márki-Zay választási győzelmi bulijában több közös fotó is készült róluk a meleg gratuláció pillanatiban.

A K’Art cégcsoport ellen 2008-ban tett feljelentést a hódmezővásárhelyi önkormányzat, melynek vezetője akkor még Lázár János polgármester volt. Mivel több probléma is volt a kivitelezés során, és a vállalkozás több pontban is szerződést sértett, az önkormányzatbelső ellenőrzést rendelt el az ügyben, a kivitelező K’Art Építészstúdió Zrt. vezetője, Kendi Imre azonban elzárkózott attól, hogy az önkormányzat rendelkezésére bocsássa a számlákat, amelyek alapján az építés valós költségeit igazolni tudta volna. Végül a városfüggetlen igazságügyi műszaki szakértői véleményt kért, amely

megállapította, hogy173 millió 635 ezer forinttal túlárazták a beruházást, eszerint a 2008-óta törlesztő önkormányzatnak mintegy 50 milliót számlázott ki a cég, a létesítmény valós értéken felül.

Ezen túl több szerződésszegésre is fény derült az ellenőrzés során. Például megállapították, hogya megkötött szerződés szerint a kivitelezési munkálatok során legfeljebb 10 százalékban vehettek volna igénybe alvállalkozót, végül az egész beruházást egy másik céggel közösen végezték el.

Az önkormányzat nem is fizette ki a vitatott számlákat.

A K-Art Építő Zrt.-t 2013-ban felszámolták, úgy, hogy

összesen 60 alvállalkozó számlája maradt kifizetetlen.

Sokan közülük csődbe is mentek.

Pénzügyi mutatóik szerint 2010-ben még több mint 1,5 milliárd forint volt a cég bevétele, amely 2013-ig folyamatosan csökkent.

Még 2011-ben is több mint 1,2 milliárd folyt be a kasszába. A 2010-ben kötött szerződések és 2011-ben befejezett szegedi kivitelezési munkák után Botkáék ehhez közel 700 millióval járultak hozzá. A nagy megrendelések ellenére 2011-ben a K’Art már százmilliót meghaladó veszteséget könyvelt el.

További részletek

ITT

olvashatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.