Politika

Úgy néz ki, Botka László elhagyja az MSZP-t

Úgy néz ki, Botka László elhagyja az MSZP-t

2018. november 22., csütörtök
Úgy néz ki, Botka László elhagyja az MSZP-t

Terjedelmes magyarázkodásnak ad teret a HVG ma megjelent száma. Az alákérdezésben bővelkedő baráti propaganda-interjú főszereplője Botka László szegedi polgármester gazemberezik, hazudozik, keneget, majd a többi baloldali politikusba, a párttársaiba törli bele a lábát, és egyértelműen üzen az MSZP-nek.

Kik a gazemberek?

"

Nem hagyom gazemberekre a várost

" - hirdeti öles betűkkel az egykor szebb napokat látott HVG. Ezt nyilatkozta ugyanis Botka László a lapnak. Csak emlékeztetőül: miközben Botka gazemberezik, az embereit - Solymos László alpolgármestert, Mózes Ervin főjegyzőt és Kalmár Gábort - első fokon hűtlen kezelés miatt börtönbüntetésre elítélte a bíróság a parkoló-ügyben, kedden pedig csődbűntett miatt súlyos börtönbüntetésre ítélték a szocialista udvari beszállítóként ismert SZEVIÉP vezetőit. Botka a HVG-nek adott interjúban sem képes felhagyni a hazudozással, és megint azt állítja, a bíróság egy régi, bevett gyakorlat miatt, és alaptalanul ítélte el az embereit. Ez egyszerűen nem igaz. A SzegedMa többször megírta, az ítélet azért született meg a bíróságon, mert boldog-boldogtalannak osztogatták az ingyenbérleteket, mindenféle rendeleti, vagy közgyűlési felhatalmazás nélkül. A szocialista önkormányzat azonban a végletekig titkolózik az ügyben, nem hajlandóak kiadni a VIP-listát, hogy kinek adtak bérleteket. Közben lassan persze kiderül, hogy Botka felesége is kapott ingyenbérletet a Városházától. A gazemberezés azért is nagyon visszatetsző a polgármester szájából, mert a keddi SZEVIÉP-ítélet az általa (is) kitömött, majd csődbe vitt szocialista építőipari vállalatról szól. 2005-2009 között a SZEVÉP 21 milliárd forintot zsebelt be Szegedről és Szeged térségéből.

Alkalmatlan vagy hazudik?

Eközben Botka volt a polgármester, tudnia kellett róla, kikkel dolgoznak az önkormányzat cégei ilyen jelentős megbízásokkal. Ha nem tudott róla, az pedig az alkalmatlanságának bizonyítéka.A baráti interjú egyik keretes anyaga nagyon beszédes egyébként. A HVG is azzal a felcímmel hozza a SZEVIÉP-sztorit, hogy "Botkán ragad".

Összefogás, összerogyás, összeborulás

Az interjúban előkerül az ellenzéki összefogás kérdése is, Botka itt Márki-Zay példáját emlegeti, mint a siker receptjét, és jól ledorongolja baloldali politikustársait és szövetségeseit. Hiller Istvánról és Karácsony Gergelyről is lehúzza a keresztvizet, de Gyurcsány Ferenc sem marad ki a botkai pofonosztásból: róla azt mondja, hiába állította, hogy 5-600 ezer listás szavazója van, "alig kapott 300 ezret".

Botka hátat fordít az MSZP-nek a választások után?

Miután Botka kiosztja az ellenzéket, az újságírók nekiszegezik a kérdést: "

A választáson MSZP-színekben indul

?" Botka erre az alábbiakat válaszolja: "

Mi már 2002 óta nem egyedül indulunk, hanem több szervezettel közösen. A lehető legszélesebb szegedi összefogásra készülünk a jövő évi választásra.

" Az újabb kérdés és a válasz azonban beszédesebb minden másnál:

"Határozottan az az érzésünk, hogy ön már nemigen hisz az MSZP-ben, ám ezt az önkormányzati választásokig nem fogja kimondani, utána viszont kész kenyértörésre vinni a dolgot.

Rosszul érezzük?

" Botka így felel: "

Nagyon szívesen még egyszer elmondom: cáfolhatatlan tény, hogy ha ebben a ciklusban ugyanaz történik ugyanazokkal a szereplőkkel, mint az előző kettőben, akkor a vége is ugyanaz lesz

."

Egyszerre Martin Schulz EP-elnökkel

Az a képillusztráció is beszédes, melyen Botka László Martin Schulz EP-elnökkel egy ütemre, egyszerre lépnek. Mint ismert, Martin Schulz EP-elnök 2015 tavaszán Szegeden járt, és akkor azt nyilatkozta, hogySzeged egy “

elkötelezetten baloldali város, oda bármelyik menekültet el lehet küldeni

". Ekkoriban Botka László is úgy nyilatkozott, "

a szegedieket nem zavarják a menekültek

", és többször tett olyan nyilatkozatot is, hogy a déli határkerítést elbontaná, ha a körülmények engednék.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.