Szegedre érkezett a kormány nevelőszülőséget népszerűsítő programja

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) 2018 őszén országos kampányt indított a nevelőszülői hivatás népszerűsítésére. Ennek részeként a minisztérium összefogásban a megyei gyermekvédelmi főigazgatósággal és a szakellátást nyújtó intézményekkel megyénként mutatja be a hivatást, ezzel is igyekszik a családok figyelmét felhívni a nevelőszülői pályára.

Fülöp Attila, szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár a programról elmondta, hogy a kormány számára azért fontos népszerűsíteni ezt a hivatást, mert a nevelőszülők áldozatvállalása mindenkinek, és mindenkiért szólt. Nem csak annak a gyermeknek jelent segítséget, aki nevelőszülőhöz kerül, hanem segít annak a közösségnek, annak az utcarésznek vagy falunak, vagy városnak ahonnan a gyermek érkezik.

Az országjárásnak a második állomása a szegedi, ez előtt Debrecenben állomásoztak. Jövő év tavaszáig szeretné a kormány bejárni a magyarországi megyéket, és elmondani ennek a programnak a fontosságát.

A program célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét erre a hivatásra, ugyanis ez több mint egy napi nyolc órás munka, hiszen arról van szó, hogy a saját házába befogad valaki egy addig még ismeretlen gyermeket. Emellett azt is szeretnék elérni, hogy minél több ember jelentkezzen nevelőszülőnek.

„Ma Magyarországon 23 ezer gyermek van, akiket a gyermekvédelem rendszerében nyilvántartanak. Ők azok, akik egyszer olyan helyzettel szembesültek, hogy a családból kiemelték őket és szükségük volt valakire, aki melléjük állt, és befogadta őket. Az összes gyermekből 15 ezer az, aki még a mai napig nevelőszülőknél van, a többi gyermekotthonokban” – tette hozzá Fülöp Attila.

Évente az állam több mint húszmilliárd forintot fordít az éves költségvetéséből a nevelőszülői hálózatok működésére. A szándékot, hogy ezt szeretnék bővíteni jól mutatja, hogy 2019-ben 850 millió forinttal többet fordít a kormány ezeknek a hálózatoknak a segítésére.

Előző sztori

Ezekkel a trükkökkel hárítaná Botka László a Szeviép-kapcsolatot

Következő sztori

Pick Szeged bravúr a javából