Közélet

Megérkeztek az influenza elleni oltóanyagok Szegedre

Megérkeztek az influenza elleni oltóanyagok Szegedre

2018. november 7., szerda
Megérkeztek az influenza elleni oltóanyagok Szegedre

A legtöbben influenza elleni oltóanyagért állnak sorba a háziorvosnál. Összesen 55 ezer vakcina áll azoknak a rendelkezésére a megyében, akik igénybe szeretnék venni ezt a szolgáltatást.

Minden 60 évesnél idősebb embernek, továbbá életkortól függetlenül a krónikus légzőszervi betegségben szenvedőknek, pl. asztmás betegeknek, szív-, érrendszeri betegségben szenvedőknek, cukorbetegnek, krónikus máj- és vesebetegeknek, daganatos vagy más betegség miatt csökkent védekezőképességű személyeknek jár ingyenesen a védőoltás. A kockázati csoportokba tartozó emberek a háziorvosuknál már igényelhetik az oltás felvételét. – írja a Csongrád Megyei Kormányhivatal a weboldalán. A védőoltás az idős emberek körében a kórházi felvételek számát 25-39%-kal, a halálozási gyakoriságot 35-57%-kal csökkentheti. Az intézményekben, ápolási otthonokban élő, influenza ellen oltott idős személyek között a kórházi kezelés gyakorisága felére, a tüdőgyulladás kockázata 60%-kal, a halálozás kockázata 68%-kal csökkenhet. Magyarország területén, így Csongrád megyében is az országos tisztifőorvos ez év 40. hetétől (2018. október 1-től) rendelte el az influenzafigyelő szolgálat működtetését. A figyelőszolgálatba megyénk 54 alapellátási egysége került - ez az orvosok 20 %-a. A jelentési rendszerbe bevont orvosok közül 4 háziorvos ún. „őrszem” (sentinel) orvos, s ők a betegforgalmi adatok mellett rendszeresen (hetente minimum kétszer) végezhetnek virológiai vizsgálatot, melynek nagy jelentősége van a járványt okozó kórokozó kimutatásában és a területünkön előforduló influenzavírus típus mielőbbi meghatározásában. A háziorvosok jelentési kötelezettsége a 2019. év 20. hetéig tart. A jelentés a heti beteg forgalmi adatokat és az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók számát tartalmazza korcsoportok szerint. A WHO szakemberei arra hívják fel a figyelmet, hogy az influenza vírus változékonysága miatt nem lehet biztosan megjósolni az idei járvány súlyosságát, ugyanakkor egyetértenek abban, hogy az oltott betegek esetében még a részleges védettség esetén is enyhébben, gyorsabban zajlik le a megbetegedés, mint az oltatlanoknál.    

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.