Már a hvg.hu is arról ír, hogy “Botkának kínos lesz” a SZEVIÉP!!!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A közismerten baloldali-liberális HVG online kiadása is arról tudósít a SZEVIÉP-ügy kapcsán, hogy “Botkának ez kínos lesz.”

Terebélyes magyarázkodásnak ad helyet a hvg.hu online felülete a keddi SZEVIÉP-ítélettel kapcsolatban, ahol a Szegedi Önormányzattal, vagy annak cégeivel korábban szerződéses kapcsolatban álló SZEVIÉP csődbűntettjéről megy a polgármesteri maszatolás a névtelen szerző jegyezte “cikkben”.

Botka: semmi közöm a SZEVIÉP-hez. Szeged 😀

Botka azt állítja, semmi köze a SZEVIÉP-hez, csakhogy ez ebben a formában hazugság és blöff: a vállalkozás 2005-2009 között 33 milliárd forintnyi közbeszerzést nyert el, ebből 15 milliárdnyit Szeged városától, vagy szeged városának 100%-os tulajdonában álló önkormányzati vállalkozásától. Botka tehát tudatosan keneget és hazudik. Ha érdeklik a tények is, akkor KATTINTSON IDE.

A hvg.hu fölvetésére Botka László nyíltszíni hazudozásba kezd. Ezt állítja: “Arra, hogy „Botka udvari beszállítója”, „kedvenc cége” lenne a Szeviép, a polgármester azt mondta, a 2008-2009-es időszakban egy szerződése sem volt az önkormányzatnak a céggel.”

Nézzük csak a tényeket: 15 milliárd a SZEVIÉP-nek Szegedről

2005-ben „Szeged szennyvíztisztításának és szennyvízcsatornázásának fejlesztése és bővítése” projekt keretében 4.536.389.200, forint értékben nyert a SZEVIÉP tendert a Szegedi Önkormányzattól. Aztán 2009-ben „Szeged elektromos tömegközlekedése fejlesztése projekt keretében az 1-es villamos pálya és felsővezeték, valamint kapcsolódó egyéb építmények építési munkáinak generál kivitelezése és kiegészítő tervezése” munkáira 4.643.813.863 forint értékben.

Ez összesen 9.180.203.063 Ft, vagyis több, mint 9 milliárd forint.

Igaz, mindkét fenti esetben konzorciumi tag volt a SZEVIÉP, azonban a szennyvizes ügyben minden jel szerint a SZEVIÉP lehetett a konzorciumvezető, mivel az ő szegedi székhelyük volt megadva levelezési címnek.

Botka, illetve az MSZP mosakodásának jogosságát ugyancsak erősen megkérdőjelezi az a tény, hogy 2008-ban, és 2009-ben a botrányos Ligetfürdő építéssel kapcsolatban a SZEVIÉP összesen 6.921.418.029 forintnyi megbízást kapott három szerződés keretében.

Való igaz, nem Szeged Város Önkormányzatától, hanem a Ligetfürdő Ingatlanfejlesztő és Fürdőüzemeltető Korlátolt Felelősségű Társaság-tól, ami viszont ebben az időben 100 százalékban a szegedi önkormányzat tulajdonában volt.

Vagyis Botkáék 15 milliárd forintyni megbízást adtak a SZEVIÉP-nek csak 2005 és 2009 között, ám ezt Botka most a hvg.hu-s interjúban letagadja, holott 2002-től ő a polgármester.

Ön el tudja azt képzelni, hogy a polgármester nem tud ekkora megbízásokról?

A hvg.hu-n tovább folytatta a mosakodást Botka, igaz, a hvg.hu azonnal megcáfolta.

Az sem igaz, hogy a vádlottak padján ülő ‘szocik‘ – tette hozzá Botka. Az egyik tulajdonos a Szeviép csődje után azonnal Simicska Lajos elnöki főtanácsadója lett a Közgépnél, a másik a korábbi fideszes gazdasági alpolgármesterrel volt kapcsolatban. Ezt az érvet többször elmondták már a szocialisták – írja a hvg.hu – , cáfolat eddig nem érkezett rá, de azért rákérdeztünk Simicska körénél, hogy igaz-e.

A SZEVIÉP balos cég, és kamu a mosakodás, hogy jobbos lenne

Névtelenséget kérő forrásunk azt mondta – tudósít a hvg.hu – , a “mi köreinkből” én sosem hallottam, hogy Baranyi Simicska-tanácsadója lenne – vagyis hiába állítja azt Botka, hogy Baranyi a fidesszel 2015-ben összevesző Simicska embere lenne, ez is csak egy szimpla hazugság, amit cáfoltak Simicska Lajos köreiből.

A hvg.hu cikke ezzel folytatódik: “szembesítettük Botkát azzal, hogy a Szeviépet – legalábbis az ügyészségi dokumentumok alapján – nem lehet egy kalap alá venni a többi, a válság alatt tönkrement céggel. A vádirat szerint ugyanis a vádlottak éveken át, a 2008 második felétől folyamatosan érkező fizetési felszólítások ellenére, egyfajta pénzügyi intézményként működtették a céget, a társaság jegyzett tőkéjét meghaladó nagyságú, milliárdos kölcsönöket nyújtottak, ebből 1,5 milliárd hitelt úgy helyzetek ki a cég tulajdonában álló gazdasági társaságoknak, valamint magánszemélyeknek – köztük saját maguknak -, sportszervezeteknek, hogy nem volt esély a pénz visszafizetésére vagy behajtására.”

Tudják mivel védekezett Botka? Amivel szokott: hogy nem ismeri a részleteket.

“Botka erre azt mondta, az ügyet részleteiben nem ismeri, ezért csak a hozzá köthető állításokra reagált. Közpénzből kártalanítottak Botka szerint „éveken keresztül sulykolták” azt a hazugságot, hogy a Szeviép hozzá kötődő botrány, a parlament pedig jóval az elsőfokú ítélet előtt törvényt hozott a kártalanításról.

Botka megint belerúgott a károsultakba

A károsultak 2,5 milliárd forintot kaptak, köztük olyan faktoráló cégek is, amelyek 10-20 százalékon vásárolták fel a követeléseket. „A többi, 10-20 ezer csődbe ment céggel mi van? Beleírják a gránitszilárdságú Alaptörvényükbe, hogy innentől kezdve ha valaki Magyarországon csődbe megy, mert nem tudja kifizetni a tartozásokat, azokat közpénzből kártalanítani kell?”

“Nem sajnálja tőlük a 2,5 milliárd forintot, de 10 év alatt szerinte már leírták a veszteséget” – rúgott bele újra az érzéketlen Botka a SZEVIÉP-károsultakba ismételten, akiknek korábban azt mondta, amikor az ajtajánál kopogtattak, hogy baj van, hogy “eltévesztették a házszámot“.

Előző sztori

Eszméletlen hazugságspirálban Botka “újságja” SZEVIÉP-ügyben – az Ön pénzéből

Következő sztori

Időben jelzett a szén-monoxid-érzékelő Szegeden