Itt tartunk: az iszlamista terrortámadás után muszlimok követelnek bocsánatkérést!

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ez nem a vicc helye. Az ausztrál kormányfőtől – aki ki merte mondani, hogy Ausztrália egyik legnagyobb gondja a radikális iszlám, miután megkéseltek három embert Allah nevében pénteken – most bocsánatkérést vár az iszlám közösség.

Ahogyan arról korábban a SzegedMa.hu is beszámolt, pénteken terrortámadás rázta meg az ausztráliai Melbourne városát, miután egy 30 éves szomáliai muszlim, Hassan Khalif Shire Ali egy bevásárlóközpontnak irányította a gázpalackokkal megrakott platós terepjáróját.

Ezt követően felgyújtotta a gépkocsit, amely pusztán a szerencsének köszönhetően nem robbant fel. Az ingerült terrorista kiszállt a kocsiból és több embert megkéselt, mielőtt a rendőrök lelőtték. Egy járókelő sajnos belehalt sebesüléseibe.

Az ausztrál hírszerző szolgálatok több mint 400 terrorgyanús embert tartanak megfigyelés alatt, és 14 merényletet hiúsítottak meg az elmúlt négy évben. A melbourne-i támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam dzsihadista szervezett jelentkezett, azt állítva, hogy egyik harcosa hajtotta végre a “gázolásos és késeléses bevetést a koalíció célpontjai és polgárai elleni támadásokra szólító felhívás hatására“.

Az ISIS propagandája miatt radikalizálódott az elkövető

A hatóságok szerint az elkövető valóban az ISIS propagandájának hatására radikalizálódott. Kiderült az is, hogy a férfi ausztrál útlevelét 2015-ben bevonták, mert a hírszerzés tudomást szerzett arról, hogy Szíriába akart utazni, ennek ellenére mégsem tartották számon nemzetbiztonsági kockázatként.

Mi több, a férfi testvérét tavaly egy terrorellenes rajtaütés során őrizetbe vették, mert a gyanú szerint pokolgépes merényletre készült Melbourne-ben tavaly szilveszterkor. Ő jelenleg is előzetes letartóztatásban van.

Az ausztrál muszlim közösség nem elítéli a támadást, hanem bocsánatkérést vár a miniszterelnöktől

Megjegyzendő, hogy a melbourne-i támadó rokonai azt állították, hogy a férfi a merénylet előtt mentális zavarokkal küszködött, csakhogy a rendőrség szerint erről nincs hivatalos orvosi papír. Ennek fényében Scott Morrison miniszterelnök hétfőn kijelentette, hogy Shire Ali terrorista volt, és a mentális zavarra való hivatkozás mentegetőzés csupán. “Önmagunkat csapnánk be, ha nem ismernénk el, hogy jelenleg a szélsőséges iszlám jelenti országunkra a legnagyobb fenyegetést” – mondta az ausztrál miniszterelnök.

Ausztráliai muszlimok: a miniszterelnök kirekesztő

Ám ez a helyi muszlim közösségnek nagyon nem tetszett, és ahelyett, hogy elítélték volna az iszlamista vérengzést, még ők voltak felháborodva a szerintük “kirekesztő és valótlan” állítások miatt. Kuranda Seyit, az ausztrál Iszlám Kapcsolatokért Felelős Fórum igazgatója szerint felelőtlenség volt az ausztrál kormányfőnek ilyesmit állítani. Elmondása szerint az efféle megnyilvánulások “a politikai haszonszerzés eszközei, amelyek csak árkot ásnak az ausztrálok és a muszlimok között.”

Érdekes módon Seyit arról nem nyilatkozott, hogy vajon nem a gázpalackokkal megrakott járműveket vezető, plázáknak nekihajtó, késes muszlimok azok, akik megosztják a muszlimokat és a nem muszlimokat?

Halál a szekuláris liberalizmusra

Seyit mellett az ausztrál radikális ausztrál hitszónok, Uthman Badar is megszólalt az ügyben, aki egyenesen a szekuláris liberalizmus kiirtásáról papolt egy, a közösségi médiában tett bejegyzése szerint.

Érdemes megjegyezni, Badar annak a Hizb ut-Tahrir muszlim közösségnek a szóvivője is, amelyik a muszlim vallásból kilépőknek a halállal való büntetését vallja a mai napig is. Ausztrália egyetlen muszlim képviselőnője, Anne Aly pedig úgy reagált a miniszterelnök kijelentéseire, miszerint “egyetlen ország sincs, amelyik immunis lenne a terrorizmusra. Nem érdekel, hogy politikailag mennyire kifizetődő, de nem most kellene megosztani ebben a kérdésben a társadalmat“.

Előző sztori

Újabb ország, Bulgária mond nemet az ENSZ migrációs csomagjára

Következő sztori

Fokozódó szárazságra figyelmeztetnek a szakemberek