Etiópia kulcsszerepet játszik a bevándorlás megfékezésében

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Migrációkutató Intézet munkatársa szerint Etiópia regionális nagyhatalomként kulcsszerepet játszik az Európa és Közel-Kelet felé irányuló migráció megfékezésében.

Marsai Viktor kutató az M1 aktuális csatornán vasárnap azt mondta, az afrikai országban egymillió nemzetközi és közel 3 millió belső menekült él, ráadásul ez a szám a környező államok fegyveres konfliktusai, illetve az Etiópián belüli fegyveres erőszak miatt folyamatosan növekszik.

Hozzátette: Angela Merkel német kancellár Etiópiában tett látogatása is azt bizonyítja, hogy Európa rájött, a migráció megfékezése érdekében a kelet-afrikai állam stabilitása kiemelten fontos. Emlékeztetett: Etiópia az 1990-es évek óta komoly gazdasági fejlődéseken ment át, azonban ez nem járt erősödő demokratizációval. Politikai reform és demokratikus átalakulás csak 2018-ban Abij Ahmed új miniszterelnök kinevezésével indult el az országban.

A miniszterelnök áprilisi hivatalba lépése óta az állami konglomerátumok élén vezetőcserék történetek, javultak az ország külkapcsolatai, és politikai menekültek is visszatértek Etiópiába

– fűzte hozzá. Hangsúlyozta: a jelenlegi konfliktusok abból adódnak, hogy egyrészt az új miniszterelnök gazdasági és politikai reformjai még nem érzékelhetők a lakosság szintjén, másrészt származása etnikai konfliktusokat szülhet, amelynek destabilizáló hatása lehet.

Etiópiában 80 népcsoport él, az elmúlt évtizedekben az országot – egyfajta elitként – a lakosság 6 százalékát kitevő tigrinya népcsoport irányította. Az új miniszterelnök oromija felmenőkkel bír, ez a népcsoport a lakosság 30 százalékát teszi ki, így a lakosok etnikai színezetet rendelnek egy amúgy tisztán demokratizációs folyamathoz – fejtette ki Marsai Viktor.

MTI

Előző sztori

Majomnak nézi a szegedieket az önkormányzat lakájmédiája

Következő sztori

Névtelen ENSZ UNHCR-EU bankkártyát használnak a migránsok a Balkánon