Hírzóna

Etiópia kulcsszerepet játszik a bevándorlás megfékezésében

Etiópia kulcsszerepet játszik a bevándorlás megfékezésében

2018. november 4., vasárnap
Etiópia kulcsszerepet játszik a bevándorlás megfékezésében

A Migrációkutató Intézet munkatársa szerint Etiópia regionális nagyhatalomként kulcsszerepet játszik az Európa és Közel-Kelet felé irányuló migráció megfékezésében.

Marsai Viktor kutató az M1 aktuális csatornán vasárnap azt mondta, az afrikai országban egymillió nemzetközi és közel 3 millió belső menekült él, ráadásul ez a szám a környező államok fegyveres konfliktusai, illetve az Etiópián belüli fegyveres erőszak miatt folyamatosan növekszik. Hozzátette: Angela Merkel német kancellár Etiópiában tett látogatása is azt bizonyítja, hogy Európa rájött, a migráció megfékezése érdekében a kelet-afrikai állam stabilitása kiemelten fontos. Emlékeztetett: Etiópia az 1990-es évek óta komoly gazdasági fejlődéseken ment át, azonban ez nem járt erősödő demokratizációval. Politikai reform és demokratikus átalakulás csak 2018-ban Abij Ahmed új miniszterelnök kinevezésével indult el az országban.

A miniszterelnök áprilisi hivatalba lépése óta az állami konglomerátumok élén vezetőcserék történetek, javultak az ország külkapcsolatai, és politikai menekültek is visszatértek Etiópiába

- fűzte hozzá. Hangsúlyozta: a jelenlegi konfliktusok abból adódnak, hogy egyrészt az új miniszterelnök gazdasági és politikai reformjai még nem érzékelhetők a lakosság szintjén, másrészt származása etnikai konfliktusokat szülhet, amelynek destabilizáló hatása lehet. Etiópiában 80 népcsoport él, az elmúlt évtizedekben az országot - egyfajta elitként - a lakosság 6 százalékát kitevő tigrinya népcsoport irányította. Az új miniszterelnök oromija felmenőkkel bír, ez a népcsoport a lakosság 30 százalékát teszi ki, így a lakosok etnikai színezetet rendelnek egy amúgy tisztán demokratizációs folyamathoz - fejtette ki Marsai Viktor. MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.