//

Emlékplakettet adományozott a Szegedi Zsidó Hitközség

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szegedi Zsidó Hitközség Löw Immánuel emlékplakettet adományozott dr. Latorcai Csabának, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkárának a Szegedi Új Zsinagóga felújítása érdekében végzett tevékenységéért – írta a kultura.hu.

A magyar kormány egymilliárd forinttal támogatta a zsinagóga restaurációs munkálatait. A Szegedi Új Zsinagóga épülete a magyar szecesszió remeke, Európa egyik legszebb zsinagógája.

A díjat a hagyományosan minden ősszel megrendezett Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivált lezáró XXIII. Hagyományőrző Izraeli Vacsoraesten adták át a hitközség vezetői.

A közigazgatási államtitkár köszönetet mondott mindazok munkájáért, akik részt vettek a zsinagóga felújítási munkálataiban és hozzájárultak ahhoz, hogy Szeged város egyik legfontosabb műemléke megújult. Latorcai Csaba méltatta Lőw Immánuel, a 19. század közepén Szegeden született főrabbi, orientalista, művelődéstörténet író meghatározó szerepét a város társadalmi, vallási életében, valamint a zsinagóga felépítése érdekében kifejtett tevékenységét. A kormány a jövőben is biztosítja a magyarországi vallási felekezetek, így a zsidó felekezet számára is a közcélú tevékenységet szolgáló és egyéb ingatlanok, a vallási, kulturális örökség értékeinek, a műemlékek és a művészeti alkotások megőrzéséhez, felújításához, illetőleg közfeladatot ellátó kulturális, oktatási-nevelési, szociális célokat szolgáló ingatlanok felújításához, bővítéséhez, valamint egyéb szükséges egyházi építési beruházásokhoz igényelt támogatást – tette hozzá.

A magyar kormány egymilliárd forinttal támogatta Magyarország második, egyben a világ negyedik legnagyobb zsinagógájának restaurációs munkálatait. A Szegedi Új Zsinagóga épülete a magyar szecesszió remeke, Európa egyik legszebb zsinagógája.

(Fotó: Rosta Tibor/MTI)

Előző sztori

Román autócsempészt fogtak Csanádpalotán

Következő sztori

A veszélyes fényfüzérekről ad tanácsokat a szegedi fogyasztóvédelem

Legutóbbi hasonló cikkek