Világtükör

Csaknem 200 ezer migránst képtelenek kiutasítani a németek

Csaknem 200 ezer migránst képtelenek kiutasítani a németek

2018. november 25., vasárnap
Csaknem 200 ezer migránst képtelenek kiutasítani a németek

Németországban 1,7 millió regisztrált menedékkérő él, és 177 ezer olyan bevándorló is van az országban, akiket korábban regisztráltak, majd menedékkérelmüket elutasították. Így nekik el kellene hagyniuk az országot, de eszükben sincs.

Tovább nőtt és megközelítette az 1,7 milliót a Németországban nyilvántartott menedékkérők és menekültek száma tavaly a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) pénteki jelentése szerint – írja az MTI. A külföldi állampolgárok nyilvántartása alapján a humanitárius okokra hivatkozva Németországban tartózkodók száma 1 680 700 volt 2017. december 31-én. Ez mintegy 83 ezer fővel, 5,2 százalékkal több az egy évvel korábbinál, és csaknem a duplája a nemzetközi migrációs válság elmélyülése előtti utolsó évben, 2014-ben regisztrált 851 ezernek. Többségük, 53 százalékuk 2015-ben vagy 2016-ban érkezett. A Németországban humanitárius okokra hivatkozva tartózkodó embereknek három fő csoportja van; a menekült státusszal rendelkező vagy a nemzetközi védelem valamely más formájában részesített emberek köre, a menedékkérők csoportja és az elutasított menedékkérők csoportja. A 2015-ben indult migrációs válság csillapodása révén tavaly nagyarányú átrendeződés történt, a rendezett jogállásúak száma jelentősen növekedett, a menedékjogi kérelmük elbírálására várók száma számottevően csökkent. Így a valamilyen menedékjogi státusszal rendelkezők száma az egy évvel korábbihoz képest mintegy 286 ezer fővel, 33,1 százalékkal 1 154 365-re emelkedett, a menedékkérők száma pedig 226 ezer fővel, 39,4 százalékkal 348 640-re csökkent. A harmadik csoportba, az elutasított menedékkérők közé tavaly 177 700 fő tartozott, ez 22 ezres, 14,6 százalékos növekedés. Nekik alapesetben távozniuk kellene az országból, de 77 százalékuk egyelőre mégis maradhat, mert valamilyen okból - például betegségre vagy iskolai, szakmai képzésre hivatkozva - felfüggesztették a távozásra kötelező menekültügyi hatósági határozatot. Németországban a külföldi állampolgárok nyilvántartását 1967 óta vezetik. A regiszterben a bejelentett németországi lakóhellyel rendelkező külföldieket, illetve a menedékkérőket tartják nyilván. A lakóhelyet a bérelt vagy vásárolt ingatlanba költözéstől számított két héten belül kell bejelenteni a helyi önkormányzatnál. A menedékkérőket a tartományi üzemeltetésű központi befogadóállomások jelentik be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.