Közélet

Átadták a Szegedi Akadémiai Bizottság elismerését

Átadták a Szegedi Akadémiai Bizottság elismerését

2018. november 6., kedd
Átadták a Szegedi Akadémiai Bizottság elismerését

A Szádcölöp című pályázatáért a Csomiép Beton és Meliorációs Termékgyártó Kft. kapta a Dél-Alföldi Innovációs Díjat, a Szegedi Akadémiai Bizottság a régió három kereskedelmi és iparkamarájával közösen alapított elismerését kedden adták át a csongrádi megyeszékhelyen.

Dékány Imre akadémikus, az elismerést odaítélő kuratórium elnöke elmondta, a cég által kidolgozott termék egy magyar szabadalommal védett, talajba verhető, egymáshoz kapcsolódó, vasbeton szerkezetű, a partfal megtámasztására, vízzárásra és a vízpart erózióvédelmére szolgáló elemcsalád. A termék használható kikötőkben, vízi létesítményeknél utólagos beépítéssel is, esztétikus megjelenése lehetővé teszi alkalmazását turisztikai fejlesztéseknél - közölte az akadémikus, hozzátéve a Csomiép Kft. Csongrád megye egyik legaktívabb iparjogvédelmi bejelentője. A terméket bemutató előadásában a fejlesztésben résztvevő Szendeffy János mérnök, az EFERTE Kft. egyik alapítója elmondta, a fejlesztés egyetemi kutatók, tervezőcégek bevonásával történt. Geometriájának köszönhetően az elemcsalád mechanikai tulajdonságai jobbak, mint a hagyományosan alkalmazott technológiáké. Az 1989-ben elsősorban vízrendezési feladatokra alapított hódmezővásárhelyi székhelyű Csomiép Kft. négy magyar szakmai befektető tulajdonában áll. A vállalkozás tevékenységi köre az idők folyamán kibővült csatornázó, út- és vasútépítési elemek, mezőgazdaságban és a környezetvédelem területén használatos vasbeton elemek gyártásával. A nyilvános cégadatok szerint a Csomiép Kft. értékesítésből származó nettó bevétele 2017-ben 1,722 milliárd forint volt, 44,687 millió forint adózott eredmény mellett.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.