Egyetem

SZTE EHÖK: közhiteles dokumentumot vitat a Számvevőszék

SZTE EHÖK: közhiteles dokumentumot vitat a Számvevőszék

2018. október 2., kedd
SZTE EHÖK: közhiteles dokumentumot vitat a Számvevőszék

Vitatja az SZTE és a hallgatói önkormányzat azt a jelentést, melyben az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a hök működését és döntéshozatalát kifogásolja. Közhiteles, államilag elismert dokumentumot vitat az ÁSZ – állítja a hallgatói önkormányzat.

Pénteken megírtuk: az ÁSZ nyolc egyetem hallgatói önkormányzatánál, köztük az SZTE EHÖK-nél talált működésbeli szabálytalanságokat. "A hallgatói önkormányzat nem tud mit kezdeni azzal, hogy az ÁllamiSzámvevőszék nem tartja a közjegyzői közhiteles okiratot megfelelőbizonyító erejűnek. Az SZTE-n köztudott tény, hogy a hallgatói választások közjegyzővel kerülnek lebonyolításra, amiről közhitelesközjegyzői dokumentumok készülnek, ezt találta elégtelennek az ÁSZ" – kaptuk meg válaszban a höktől. Szerintük nem pontos, hogy megvonta az ÁSZ az állami támogatást, hiszen felfüggesztésre a hallgatói normatíva részét képező önkormányzati működési keret kerülhetne, de ilyen jogcímen ahallgatói önkormányzat döntéséből adódóan nem költöttek és nem isterveztek forrást költeni, vagyis a felfüggeszthető állami kereten nincs pénz,a normatív ösztöndíj folyósításokat nem érinti semmilyen intézkedés.

"Ha bármilyen jogkövetkezménye lesz a jelentéstervezetnek, akkor nyilvánvalóan a Közjegyzői Kamarának vantennivalója, ugyanis egy állami ellenőrző szerv vitat egy közhiteles, államilag elismert dokumentumot"

– írták válaszukban. Az egyetem az Állami Számvevőszéknek jelezte: dokumentumokkal tudják igazolni, hogy a hök-választások minden esetben a felsőoktatási törvényben meghatározottak szerint történtek, ezt pedig az EHÖK Felügyelő Bizottsága, valamint a Választási Bizottság felügyeli. Az általuk készített jegyzőkönyv közjegyző jelenlétében készül el.

"Elsősorban azt kérjük, hogy az ÁSZ jelentéstervezetet egyetemünk vonatkozásában kerüljön helyesbítésre, a tervezet jelenlegi formájában a szabályszerű működést kérdőjelezi meg, annak ellenére, hogy a benyújtott dokumentumok ezt nem támasztják alá"

– fogalmazott az egyetem vezetősége.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.