Egészség

Tombol a sütőtök szezon! Mikor a legfinomabb?

Tombol a sütőtök szezon! Mikor a legfinomabb?

2018. október 20., szombat
Tombol a sütőtök szezon! Mikor a legfinomabb?

Októberben éli virágkorát a sütőtök. Aki imádja ezt a zöldséget, az már számtalan formában élvezheti, mert csinálhatunk belőle levest, köretet, de akár sütőtökös palacsintát is süthetünk.

A tök fajtájától is függ, hogy mikor érik meg a betakarításra, de általában októberben láthatjuk, hogy ellepi a zöldség- és gyümölcsárusok pultjait. Tulajdonképpen ilyenkor a legfinomabb, de a szezon augusztustól október végéig tart. Ekkor a növények lombozata már fokozatosan leszárad. Akár 6 hónap is eltelhet az ültetéstől a termés beéréséig. Átlagos körülmények között egy tövön 5-6 termés érhet be. Amikor a sütőtök növekedési szakaszának vége, a szárak fásulnak és szárazzá válnak. Ha a szár már nagyon fás és a kocsány is elszáradt, akkor könnyen le lehet szedni a tököt. Ha csak nagy erővel tudjuk letépni a termést, akkor még nem érett meg rendesen és nem kellett volna leszedni.

Mikor tök jó a színe?

A teljesen érett sütőtök általában már egységes és gazdag színű. A hagyomány szerint akkor érdemes elkezdeni a betakarítást, amikor a dér egyszer már megcsípte a terméseket, ilyenkor ugyanis már omlósabb és ízletesebb a húsa. Betakarítás közben figyelni kell arra, hogy a termés ne sérüljön meg, mert ha ütődik, összenyomódik vagy sérül, akkor rothadási folyamat indulhat be.

Mire jó a sütőtök?

Kedvező élettani hatásai már régóta ismertek, a szeplő és egyéb bőrhibák kezelésétől kezdve egészen a kígyómarásig kúráltak a sütőtökkel betegségeket. Európába a spanyol hódítók hozták a zöldséget, Magyarországon is nagyon régen termelik táplálkozás-élettani előnyei miatt. A második világháborút követő élelmiszerhiányos években szinte néptápláléknak számított. A húsa – mint azt sárga színe is mutatja – igen gazdag karotinoidokban, C- és B-vitaminokban.

Mit készíthetünk belőle?

Természetesen a sült tök önmagában, a sütőbe betolva néhány órára is fenomenális élményt nyújt a zöldség kedvelőinek, de máshogy is el lehet készíteni, az eredmény pedig: ízorgia.

PIKÁNS SÜTŐTÖKKRÉM

HOZZÁVALÓK

1,5 kg sütőtök 2 fej vöröshagyma 2 db kápia paprika 1 tk étolaj 1 csipet só 1 csipet bazsalikom 1 csipet oregánó 1 csipet bors 3 gerezd zúzott fokhagyma 1 mk paradicsompüré kenyér

ELKÉSZÍTÉS

A sütőtököt félbevágjuk, kimagozzuk, feldaraboljuk és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A hagymát felnegyedeljük. A kápia paprikát kimagozzuk, hosszában negyedeljük, majd a hagymákkal együtt a tepsibe helyezzük a sütőtök mellé. 190 fokon 45-50 percig sütjük, majd hagyjuk hűlni. Ezután aprítóba tesszük a sült hagymát, a sült kápia paprikát, a héjából kifejtett sütőtököt, valamint az olajat. Sóval, bazsalikommal, oregánóval, borssal, fokhagymával és a paradicsompürével ízesítjük, majd az aprítógéppel pürésítjük. Az elkészült sütőtökkrémet pirítóssal fogyasztjuk.

MUSTÁROS CSIRKEMELL SÜTŐTÖKKEL

HOZZÁVALÓK

1 tk dijoni mustár 2 gerezd fokhagyma 1 db citrom só bors friss kakukkfű 5 ek olívaolaj 1 tk méz 4 db csirkemell 1 db sütőtök 25 dkg zöldbab friss petrezselyem

ELKÉSZÍTÉS

A mustárt összekeverjük az áttört fokhagymával, a citrom kifacsart levével, sóval és borssal, néhány ág friss kakukkfű lecsipkedett leveleivel, 3 ek olívaolajjal és a mézzel. Beleforgatjuk a csirkemellet, és néhány óráig pihentetjük a pácban. A felkockázott sütőtököt és a zöldbabot egy tálba öntjük, megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk kakukkfűvel, meglocsoljuk a maradék olívaolajjal, és ráfektetjük a csirkemelleket. Végül 170 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.