Hírzóna

Csehország vezetői egyöntetűen Magyarország és Lengyelország mellett állnak

Csehország vezetői egyöntetűen Magyarország és Lengyelország mellett állnak

2018. október 29., hétfő
Csehország vezetői egyöntetűen Magyarország és Lengyelország mellett állnak

Milos Zeman és Andrej Babiš egy közös műsorban szerepeltek vasárnap este a cseh közszolgálati televízióban. Mindkét vezető újra kiállt Magyarország és Lengyelország mellett, és mindketten megerősítették: az Európai Bizottság eljárása a két tagállam ellen durva beavatkozást jelent belügyeikbe - foglalta össze a felvidéki hírportál a két állami vezető beszélgetését.

„Nem látom veszélyeztetve a demokráciát, amennyiben a két ország polgárai nem engednek az antidemokratikus tendenciáknak. Meggyőződésem, hogy úgy a Fidesz Magyarországon, mint a PiS (Jog és Igazságosság) Lengyelországban, demokratikus politikai pártok, bár kissé más értékeket vallanak, mint az Európai Bizottság” – jelentette ki Zeman a közszolgálati cseh hírtelevízióban (ČT24) vasárnap este sugárzott beszélgetésben.

„ÚGY VÉLEM, HOGY AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG RÉSZÉRŐL EGYFAJTA SZEMTELENSÉG BEAVATKOZNI AZ OLYAN SZUVERÉN ÁLLAMOK BELÜGYEIBE, MINT LENGYELORSZÁG VAGY MAGYARORSZÁG”

– szögezte le a cseh államfő. „Ha nem szólalnánk fel ez ellen, és nem fejeznénk ki szolidaritásunkat velük, könnyen megtörténhet, hogy a következő célpont mi leszünk” – tette hozzá az elnök. Andrej Babiš cseh kormányfő, aki Zeman beszélgetőpartnere volt a Csehszlovákia megalakulásának 100. évfordulója alkalmából készített műsorban, azt mondta: a visegrádi csoport, azaz a V4-ek (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) országai mintegy 60 millió embert képviselnek. Közép-Európa egy olyan régió, amelynek közös a történelme, ami hatással van a mára is. „Mi valóban közösen lépünk fel az Európai Tanácsban és olyan dolgokat próbálunk meg érvényesíteni, amelyek néhány országnak talán nem tetszenek” – jegyezte meg Babiš. Példaként a migráció és a európai költségvetés témáját hozta fel.

„MEG VAGYOK GYŐZŐDVE ARRÓL, HOGY MAGYARORSZÁGON ÉS LENGYELORSZÁGBAN IS SZABAD VÁLASZTÁSOK VANNAK, S HA AZ EMLÍTETT ORSZÁGOKBAN VALÓBAN VESZÉLYBEN LENNE A DEMOKRÁCIA, AKKOR AZ EMBEREK NEM A GYŐZTES PÁRTOKAT VÁLASZTOTTÁK VOLNA”

– vélekedett a miniszterelnök. Babiš szerint nem felelnek meg a valóságnak azok az állítások, hogy a két országban nem létezne ellenzék és nem lenne szabad a média. „Elég megnézni az internetet” – tette hozzá a cseh kormányfő. (

FelvidékMa

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.