/

Csehország vezetői egyöntetűen Magyarország és Lengyelország mellett állnak

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Milos Zeman és Andrej Babiš egy közös műsorban szerepeltek vasárnap este a cseh közszolgálati televízióban. Mindkét vezető újra kiállt Magyarország és Lengyelország mellett, és mindketten megerősítették: az Európai Bizottság eljárása a két tagállam ellen durva beavatkozást jelent belügyeikbe – foglalta össze a felvidéki hírportál a két állami vezető beszélgetését.

„Nem látom veszélyeztetve a demokráciát, amennyiben a két ország polgárai nem engednek az antidemokratikus tendenciáknak. Meggyőződésem, hogy úgy a Fidesz Magyarországon, mint a PiS (Jog és Igazságosság) Lengyelországban, demokratikus politikai pártok, bár kissé más értékeket vallanak, mint az Európai Bizottság” – jelentette ki Zeman a közszolgálati cseh hírtelevízióban (ČT24) vasárnap este sugárzott beszélgetésben.

„ÚGY VÉLEM, HOGY AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG RÉSZÉRŐL EGYFAJTA SZEMTELENSÉG BEAVATKOZNI AZ OLYAN SZUVERÉN ÁLLAMOK BELÜGYEIBE, MINT LENGYELORSZÁG VAGY MAGYARORSZÁG”

– szögezte le a cseh államfő. „Ha nem szólalnánk fel ez ellen, és nem fejeznénk ki szolidaritásunkat velük, könnyen megtörténhet, hogy a következő célpont mi leszünk” – tette hozzá az elnök.

Andrej Babiš cseh kormányfő, aki Zeman beszélgetőpartnere volt a Csehszlovákia megalakulásának 100. évfordulója alkalmából készített műsorban, azt mondta: a visegrádi csoport, azaz a V4-ek (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) országai mintegy 60 millió embert képviselnek.

Közép-Európa egy olyan régió, amelynek közös a történelme, ami hatással van a mára is. „Mi valóban közösen lépünk fel az Európai Tanácsban és olyan dolgokat próbálunk meg érvényesíteni, amelyek néhány országnak talán nem tetszenek” – jegyezte meg Babiš. Példaként a migráció és a európai költségvetés témáját hozta fel.

„MEG VAGYOK GYŐZŐDVE ARRÓL, HOGY MAGYARORSZÁGON ÉS LENGYELORSZÁGBAN IS SZABAD VÁLASZTÁSOK VANNAK, S HA AZ EMLÍTETT ORSZÁGOKBAN VALÓBAN VESZÉLYBEN LENNE A DEMOKRÁCIA, AKKOR AZ EMBEREK NEM A GYŐZTES PÁRTOKAT VÁLASZTOTTÁK VOLNA”

– vélekedett a miniszterelnök.

Babiš szerint nem felelnek meg a valóságnak azok az állítások, hogy a két országban nem létezne ellenzék és nem lenne szabad a média. „Elég megnézni az internetet” – tette hozzá a cseh kormányfő.

(FelvidékMa)

Előző sztori

Kézenfogta Merkel és Macron Putyint és Erdogant

Következő sztori

Kit és miért rejteget Botka László?