Egyetem

Ünnepélyesen köszöntötték az egyetem külföldi hallgatóit

Ünnepélyesen köszöntötték az egyetem külföldi hallgatóit

2018. szeptember 12., szerda
Ünnepélyesen köszöntötték az egyetem külföldi hallgatóit

Évről évre egyre több külföldi hallgató jelentkezik a Szegedi Tudományegyetemre. A 2018/2019-es tanévben több mint 1300 új hallgató kezdheti meg tanulmányait az egyetem valamely képzésén. A külföldi hallgatókat szeptember 7-én tanévnyitó ünnepségen köszöntötték.

– Egy másik országban tanulni rengeteg lehetőséget jelent, ugyanakkor egyben egy hatalmas kihívás is, az ismeretlen kihívása. Már maga a tanulás is egy remek perspektíva, hiszen a gondolkodás és elmélkedés révén összekapcsolódhatnak a fiatalok más hallgatókkal is. Külföldön tanulni azonban még több izgalmat jelenthet, hiszen a fiatalok így megismerkedhetnek egy új kultúrával, új szokásokkal, új közösséggel és egy újfajta gondolkodásmóddal. A történelmi változásoknak köszönhetően ma már egy olyan nyitott és kihívásokkal teli világban élünk, ami lehetővé teszi, hogy ilyen sok új külföldi hallgató kezdhesse meg idén a tanulmányait az SZTE-n – fogalmazott köszöntőjében Dr. habil Zakar Péter, az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati rektorhelyettese. Hozzátette: Szeged egyetemi város lévén tele van hallgatókkal, akik egy igazán színes közösséget alkotnak. A külföldről érkező fiataloknak köszönhetően pedig évről-évre egyre színesebbé válik ez a közösség. Az új hallgatók között Stipendium Hungaricum ösztöndíjasokat, Erasmus programmal érkezőket, fizetős és egyéb részképzésen tanuló hallgatók is köszöntöttek. Stipendium Hungaricum ösztöndíjjal mintegy 250 diákot fogadott az SZTE, az ösztöndíjas hallgatók körében a legnépszerűbbek a Gazdaságtudományi Kar képzései, de érkeztek diákok a Mezőgazdasági Kar mérnöki szakjaira is. A Stipendium Hungaricum ösztöndíjasok közül a legtöbben Jordániából, Azerbajdzsánból, Indiából és Mongóliából érkeztek. A devizás képzésekre felvett hallgatók száma meghaladja a 900 főt, melyből 560-an az Általános Orvostudományi Kar angol vagy német nyelvű képzéseire jelentkeztek. A szeptember 7-i tanévnyitó rendezvény egyben orientációs nap is volt, mivel itt megismerkedhettek a fiatalok mentoraikkal, a hallgatói szolgáltatásokkal, és tájékoztatást kaptak bevándorlási ügyekkel kapcsolatban is. Az orientációs napot pedig egy fergeteges welcome party zárta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.