Kultúra

A szinkronszakma legjobbjait díjazták

A szinkronszakma legjobbjait díjazták

2018. szeptember 2., vasárnap
A szinkronszakma legjobbjait díjazták

Ebben az évben is megrendezték a Szinkronikum gálát, amelyen a magyar szinkronszakma legjobbjait díjazták. Az ünnepségen Szersén Gyula színművész vehette át a szakma életműdíját.

A második alkalommal megrendezett díjátadó ünnepségen, szeptember elsején, a magyar szinkronszakma legjobbjait nyolc kategóriában díjazták.

Szersén Gyula, aki 54 éve dolgozik a szinkronszakmában, a műsorban elmondta: megható volt számára az életműdíj, amelynek jelentőségét számára az emeli, hogy azt a szakma képviselői ítélték oda.

Az egyebek mellett Charles Bronson, Terence Hill magyar hangját kölcsönző színművész beszélt arról is, hogy van amikor elégedett a munkájával, mert százszázalékosan bele tud bújni egy színész bőrébe, de van, amikor nem érzi ezt az elégedettséget. Sajnos nagyon sok a kommersz film, amit a televíziós csatornák sugároznak - tette hozzá. A számos szinkronszerep között Poirot felügyelő vagy Dr. Watson magyar hangjaként is megszólaló színész arról is beszélt, hogy kedvenc szinkronmunkái közé tartoztak David Attenborough természetfilmjei.

Rajkai Zoltán, a SzíDoSz (Színházi Dolgozók Szakszervezete) Szinkron Alapszervezete elnöke elmondta, hogy az idei Szinkronikum díjátadó gálán a tavalyinál több elismerést adhatták át, így a szinkronszakma minden területének legjobbjait díjazták. Elismerésben részesült a legjobb dramaturg, rendező, hangmérnök, színész, átadták a közönség díját és a Selmeczi Roland Talentum-díjat is. Rajkai Zoltán a szakma előtt álló legfőbb kihívásként említette: mivel nincsenek a szakmának minőségbiztosítási feltételei, képzése, ezeket ki kellene alakítani. Elsőként tavaly ismerték el a magyar szinkronszakmában dolgozó előadóművészek munkáját. Az Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI) anyagi és szakmai támogatásával létrehozott díjat 2017-ben Bács Ferencnek, Bókai Máriának és Perlaki Istvánnak ítélték oda.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.