Gazdaság

A közgazdasági szakma nem nőtt fel az új kihívásokhoz

A közgazdasági szakma nem nőtt fel az új kihívásokhoz

2018. szeptember 15., szombat
A közgazdasági szakma nem nőtt fel az új kihívásokhoz

A közgazdasági szakma nem nőtt fel ahhoz, hogy ezt a nagyon változékony, válságoktól terhes világot jól írja le - mondta Csath Magdolna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára az M1 aktuális csatornán szombaton.

Kifejtette: a régi modellek szerint a piacok mindent megoldanak, mert az emberek és a cégek racionális döntéseket hoznak. Csak az a fontos, hogy az állam be ne avatkozzon. De az emberek és az üzleti világ nem mindig racionális, van amikor eluralkodik a rövid távú szemlélet, a „mohóság”, „a bankok gyorsan nagyot akartak kaszálni”, erőltetik a hitelkihelyezést, miközben a hitelminősítők sem figyelmeztetnek a veszélyekre – mondta. Hozzátette: a klasszikus közgazdasági gondolkodás csődjét jelzi például a görög helyzet, ahol azt ígérték az elemzők, hogy 1-2 év megszorítás után „minden csodálatos lesz”, de még mindig nehéz a helyzet. A görög GDP 2016-ban csak a fele volt a válság előtti utolsó évnek. Mire az elemzők csak annyit mondanak: úgy látszik nem jól működnek a modellek - jegyezte meg a szakember. A régi modellek régen jók voltak, de változott a világ. „Nem lehet mindent pénz oldalról megoldani, az emberekre is gondolni kell”, és nem lehet sikeres az a válságkezelés, amelyik azokat menti meg, akik a válságot okozták, jelen esetben a bankokat - magyarázta Csath Magdolna. MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.