/

Szívszorító történetek állnak a szervtranszplantációk mögött

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nyárai Gerzson transzplantációról készített videója az agyhalál észlelésétől, a szervek kivételén át egészen a beültetésig nyomon követi egy emberi szerv sorsát. Megható és egyben megrázó felvétel következik.

Hasonló jellegű riportban, videóban eddig szervdonor hozzátartozója nem szólalt meg. Az alábbiakban egy fiatalon elhunyt sportoló szülei mesélik el történetüket.

A videóval az Országos Vérellátó Szolgálatnak (OVSZ) és Nyárai Gerzsonnak is az volt a célja, hogy tévhiteket oszlassanak el a szervadományozásról.

Ahogy azt a felvételek készítője, Gerzson elárulta, szakmailag az egyik legnehezebb feladat a szervezés volt, de a lelki megterhelés talán még annál is erősebb volt.

„Nem a műtét, vagy a látvány volt a legnehezebb, hanem a sorsok, amiket láttam. Nehéz volt a gyermekük elvesztéséről beszélő szülőket hallgatni. A donorrá vált fiú közel egyidős volt velem a halála idején.”

– számolt be a munka legérzékenyebb részéről Gerzson.

AZ OVSZ adatai alapján, idén júniusban összesen 31 szervkivételt és 38 szervbeültetést végeztek el országosan. Szegeden 2018-ban eddig 4 donáció valósult meg, országszerte pedig 95.

Ebben az évben idáig 120 esethez riasztották az OVSZ szakembereit, akik közül egy kivételével mindegyikük lehetséges szervdonor volt. 32 esetben két szervet operáltak ki a donorokból, de két olyan eset is volt, amikor 6 szervet is kiszedtek az elhunytakból.

Előző sztori

A kéttannyelvű tankönyvek a legdrágábbak

Következő sztori

Több száz turista érkezhet Szegedre augusztus 20-án