Szórakozás

Szépen fejlődik a Vadasparkban kikelt keselyű

Szépen fejlődik a Vadasparkban kikelt keselyű

2018. augusztus 25., szombat
Szépen fejlődik a Vadasparkban kikelt keselyű

Áprilisban jött a világra, mára már akkorára nőtt mint szülei.

A Szegedi Vadaspark gyűjteményének egyik legnagyobb büszkesége az a fakó keselyű pár, amely egy államközi együttműködés keretében érkezett Szerbiából. A fiókakorukban folyóból kimentett madarakat nem lehetett szabadon engedni, így előbb a palicsi állatkertbe, majd Szegedre kerültek. A cél a szaporításuk volt, amely kihívásnak eleget is tett a pár, viszont eddig nem sikerült a tojásukat maguk kikölteniük, ebben a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei voltak segítségünkre.

fotók:www.zooszeged.hu

Idén tavasszal azonban ügyesebbek voltak, és áprilisban kikelt az első keselyű fióka a Vadasparkban. Nem véletlenül nem adtunk hírt akkor a fontos eseményről, így is biztosítani akartuk a nyugalmas, zavartalan költést. A keselyűfióka szépen cseperedett, most már nagyságában utolérte szüleit, bár viselkedése még nagyon fiókás és elég esetlen. Idő kell ahhoz, hogy a szüleire jellemző határozottsággal kapjon szárnyra.

fotók:www.zooszeged.hu

A fakó keselyű az Európában is előforduló keselyűfajok egyike, amely hatalmas területen elterjedt Ázsia középső részétől Észak-Afrikáig, Európában az Ibériai-félszigeten, az Alpok vidékén és a Balkánon, igaz, az egyedsűrűsége nagyon alacsony. A kontinensünkön összesen körülbelül 32-34 ezer pár él, egyes területeken kihalt. Magyarországon kóborló egyedeivel lehet nagy ritkán találkozni. Leginkább a mérgezések veszélyesek rájuk, pontosabban a ragadozók elpusztítására kihelyezett mérgezett tetemek, valamint az állattenyésztésben használt gyógyszerek is gátolhatják a szaporodásukat.

fotók:

www.zooszeged.hu

A nagyméretű madarak kifejezetten dögökkel táplálkoznak. A monogám párok magas fákra és sziklapárkányokra rakják fészküket, 1-2 tojásuk viszonylag hosszú idő alatt, kb. 50 nap alatt kel ki, majd 4 hónapos korukban repülnek ki a fiókák. A Vadaspark első szülőkkel nevelkedő keselyűfiókáját a látogatóink is megleshetik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.