Közélet

Játszóparkok Szegeden: Nem volt még olyan, akit haza kellett küldeni

Játszóparkok Szegeden: Nem volt még olyan, akit haza kellett küldeni

2018. augusztus 7., kedd
Játszóparkok Szegeden: Nem volt még olyan, akit haza kellett küldeni

Nem mindig egyértelmű a kisgyerekes családoknak, hogy hová vigyék a lurkót, míg intéznivalójuk akad. Több lehetőség is van ennek a problémának a megoldására, a legbiztonságosabb a direkt erre a célra létrehozott játszóparkokban hagyni a gyereket, de azok közül sem mindegyikben vállalják a gyerekmegőrzést.

2006 óta létezik a Játszódzsungel Játszóház, amely az első fedett játszótér volt Szegeden. Azóta sok változáson és költözésen estek át, valamint jelentősen kibővítették a szolgáltatásaikat is. Fő profiljuk a név és születésnapi partik megszervezése, de ők a gyermekfelügyeletet is vállalják.

Fotó: Veréb Simon

„A 780 négyzetméteres területen van gokartpálya, mini csúszda és trambulin is, mind a gyerekek szórakozását szolgálja. Mi arra motiváljuk a szülőket, hogy együtt játszanak a gyerekekkel, főleg három éves kor alatt, de ha nem tudnak rájuk vigyázni, akkor megtesszük mi.” – meséli Jakucsné Győző Molnár Ágnes, akik családi vállalkozásként üzemeltetik a játszóházukat.

Ezen a helyen fizetni kell a szolgáltatásokért, egy étkezésmentes nap 3500 forintba kerül a szülőknek. Részt lehet venni táborokban, ahová olyan 10-20 alkalmas bérletet tudnak vásárolni a szülők, amivel a gyermek akkor megy el, amikor csak szeretne. Különleges foglalkozásokat is szerveznek a gyerekeknek, pici babáknak például zenés foglalkozást, a nagyobbakat kutyaterápiás órával várják. Ez 1000 forintba kerül, és mellette még plusz egy órát játszhat a résztvevő gyermek a játszóparkban is.

Fotó: Veréb Simon

„ Mi öt -tíz gyerekkel foglalkozunk összesen egy időben, így mindenkire tudunk figyelni. Nincs nagycsoportos foglalkozás, és nem egy 40 négyzetméteres tornaterembe vannak beterelve a gyerekek. Mi reggeltől késő délutánig itt vagyunk a gyerekekkel, sőt este hétig ügyeletet is tartunk. Nem fordult még elő, hogy egy gyermeket haza kelljen küldenünk, minden felmerülő problémát meg tudtunk oldani. ” – meséli az üzletvezető.

A Máltai Játszótér és Játszóház 2001-ben nyitott meg. Akkoriban a csellengő gyerekeknek lett kitalálva a helyszín, hogy el tudják valahol értelmesen tölteni az időt. Idő közben átalakultak és egy általános kültéri grund mellett, a belső játszótérben is ingyenes programokkal várják a gyerekeket. A Máltaiban gyermekmegőrzést nem vállalnak, csak saját felelősségre lehet otthagyni a gyermekeket, de kis csecsemőktől akár tizennégy éves korig be lehet csatlakozni a programokba.

Fotó: Veréb Simon

A kinti játszótéren a különböző korosztályok számára elkülönítve három részre vannak felosztva a játékok. Reggel kilenctől este hétig nyitva van a játszótér mindennap, hétvégén kicsit később - tizenegykor -nyitnak. A zárt térben baba-mama klubot is tartanak, ahol például szoptatási tanácsokat is kapnak a szülők. „Mi több gyereket tudunk egyszerre elhelyezni. Bent huszonöt – harminc gyerek játszhat, az udvaron pedig százötven – kétszáz apróság is elfér. Megőrzést nem vállalunk, de előfordult már, hogy egy szülő megkért minket, hogy míg elugrik boltba, nézzünk rá a gyerekre, és megtettük – jegyezte meg Illésné Nagy Julianna, szakmai vezető. Ezen a helyen hárman figyelnek a gyerekekre, közülük egy férfi közfoglalkoztatottként.

Fizetni nem kell a programokért, azonban adományt elfogadnak a játszótér - játszóház felújítására.

Szegeden a köztéri használatban lévő játszóterekből százöt van, összesen több mint nyolcszáz játszótéri eszközzel. Az SZKHT állományából állandó létszám biztosítja a kötelező heti ellenőrzések elvégzését, valamint az elhasználódásból és rongálásból eredő hibák kijavítását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.