/

Játszóparkok Szegeden: Nem volt még olyan, akit haza kellett küldeni

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem mindig egyértelmű a kisgyerekes családoknak, hogy hová vigyék a lurkót, míg intéznivalójuk akad. Több lehetőség is van ennek a problémának a megoldására, a legbiztonságosabb a direkt erre a célra létrehozott játszóparkokban hagyni a gyereket, de azok közül sem mindegyikben vállalják a gyerekmegőrzést.

2006 óta létezik a Játszódzsungel Játszóház, amely az első fedett játszótér volt Szegeden. Azóta sok változáson és költözésen estek át, valamint jelentősen kibővítették a szolgáltatásaikat is. Fő profiljuk a név és születésnapi partik megszervezése, de ők a gyermekfelügyeletet is vállalják.

Fotó: Veréb Simon

„A 780 négyzetméteres területen van gokartpálya, mini csúszda és trambulin is, mind a gyerekek szórakozását szolgálja. Mi arra motiváljuk a szülőket, hogy együtt játszanak a gyerekekkel, főleg három éves kor alatt, de ha nem tudnak rájuk vigyázni, akkor megtesszük mi.” – meséli Jakucsné Győző Molnár Ágnes, akik családi vállalkozásként üzemeltetik a játszóházukat.

Ezen a helyen fizetni kell a szolgáltatásokért, egy étkezésmentes nap 3500 forintba kerül a szülőknek. Részt lehet venni táborokban, ahová olyan 10-20 alkalmas bérletet tudnak vásárolni a szülők, amivel a gyermek akkor megy el, amikor csak szeretne. Különleges foglalkozásokat is szerveznek a gyerekeknek, pici babáknak például zenés foglalkozást, a nagyobbakat kutyaterápiás órával várják. Ez 1000 forintba kerül, és mellette még plusz egy órát játszhat a résztvevő gyermek a játszóparkban is.

Fotó: Veréb Simon

„ Mi öt -tíz gyerekkel foglalkozunk összesen egy időben, így mindenkire tudunk figyelni. Nincs nagycsoportos foglalkozás, és nem egy 40 négyzetméteres tornaterembe vannak beterelve a gyerekek. Mi reggeltől késő délutánig itt vagyunk a gyerekekkel, sőt este hétig ügyeletet is tartunk. Nem fordult még elő, hogy egy gyermeket haza kelljen küldenünk, minden felmerülő problémát meg tudtunk oldani. ” – meséli az üzletvezető.

A Máltai Játszótér és Játszóház 2001-ben nyitott meg. Akkoriban a csellengő gyerekeknek lett kitalálva a helyszín, hogy el tudják valahol értelmesen tölteni az időt. Idő közben átalakultak és egy általános kültéri grund mellett, a belső játszótérben is ingyenes programokkal várják a gyerekeket. A Máltaiban gyermekmegőrzést nem vállalnak, csak saját felelősségre lehet otthagyni a gyermekeket, de kis csecsemőktől akár tizennégy éves korig be lehet csatlakozni a programokba.

Fotó: Veréb Simon

A kinti játszótéren a különböző korosztályok számára elkülönítve három részre vannak felosztva a játékok. Reggel kilenctől este hétig nyitva van a játszótér mindennap, hétvégén kicsit később – tizenegykor -nyitnak. A zárt térben baba-mama klubot is tartanak, ahol például szoptatási tanácsokat is kapnak a szülők.

„Mi több gyereket tudunk egyszerre elhelyezni. Bent huszonöt – harminc gyerek játszhat, az udvaron pedig százötven – kétszáz apróság is elfér. Megőrzést nem vállalunk, de előfordult már, hogy egy szülő megkért minket, hogy míg elugrik boltba, nézzünk rá a gyerekre, és megtettük – jegyezte meg Illésné Nagy Julianna, szakmai vezető. Ezen a helyen hárman figyelnek a gyerekekre, közülük egy férfi közfoglalkoztatottként.

Fizetni nem kell a programokért, azonban adományt elfogadnak a játszótér – játszóház felújítására.

Szegeden a köztéri használatban lévő játszóterekből százöt van, összesen több mint nyolcszáz játszótéri eszközzel. Az SZKHT állományából állandó létszám biztosítja a kötelező heti ellenőrzések elvégzését, valamint az elhasználódásból és rongálásból eredő hibák kijavítását.

Előző sztori

Péntekig ismét hőségriasztás lesz érvényben

Következő sztori

Múltidéző 1. rész: Szeged, a villamosok városa

Legutóbbi hasonló cikkek