Hírzóna

Havas Boldogasszony ünnepét ülik Szeged-Alsóvároson

Havas Boldogasszony ünnepét ülik Szeged-Alsóvároson

2018. augusztus 1., szerda
Havas Boldogasszony ünnepét ülik Szeged-Alsóvároson

A hétvégén tartják a Havas Boldogasszonynagy búcsút - a dél-alföldi katolikus közösség egyik legjelentősebb ünnepét - a szeged-alsóvárosi ferences templomban - tájékoztatta a FerencesSajtóközpont az MTI-t.

Havas Boldogasszony ünnepe egy 4. századi hagyományig nyúlik vissza. A legenda szerint egy római kereskedőnek és a feleségének megjelent a Szűzanya, és azt kérte tőlük, építsenek neki templomot azon a helyen, melyet másnap hó fog borítani. Így épült fel Róma egyik dombján a Santa Maria Maggiore-bazilika Havas Boldogasszony tiszteletére, s ennek a csodás eseménynek az emlékére született 1503-ban Szeged-Alsóvároson a ferencesek gyönyörű gótikus csarnoktemploma, szintén Havas Boldogasszony titulussal. Az augusztus eleji búcsú az évszázadok során fontos vallási ünneppé, a Szegedről elszármazott családok találkozási alkalmává vált. A programsorozat szombat délután rózsafüzér-társulatokért bemutatott szentmisével kezdődik, melyet Gyulay Endre nyugalmazott püspök celebrál. Az esti szentmisében hivatásokértimádkoznak, majd görögkatolikus liturgiakezdődik, ezt követi a keresztút imádság a Mátyás téren, illetve szentségimádás a kolostorkertben, majd éjfélkor szentmisét tartanak az elhunytakért. Vasárnap reggel szentmisét mutatnak beaz édesanyai, édesapai hivatásokért. A délelőtti ünnepi szentmisét - melyet ünnepi körmenet követ - a templom előtti téren Udvardy György pécsi megyéspüspök mondja a családok békéjéért, egységéért felajánlva. Délután a betegek gyógyulásáért imádkoznak, majd a betegekért, idősekért, orvosokért és ápolókért mutatnak be szentmisét. Az ünnepet hálaadó szentmise, Papp Tihamér ferences szerzetes aranymiséje zárja. A búcsú napjaiban tárlatvezetéssel egybekötött kolostori séta keretében a látogatók megtekinthetik a kolostor egyes részeit: a gyógynövényes kertet, a kőtárat, a kerengőt, a szerzetesi ebédlőt és az alsóvárosi ferences szerzetesek csaknem hatszáz éves történetét bemutató kiállítást. A vezetés során korabeli dokumentumok révén ismerhető meg a ma is sok embert vonzó Havas Boldogasszony búcsú múltja, és több, a búcsújárással kapcsolatos népszokás.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.