Folytatódik a Cserepes sori nyomortelep ledózerolása

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ismételten elkezdik a bontási munkálatokat a Cserepes sori szegregátumban. Mostanra szinte csak azok a családok maradtak ott, amelyeknek erre semmilyen jogcímük nincs.

– Most megint elkezdik a bontást, mi önkényesek vagyunk, nem tudjuk, hogy meddig maradhatunk – mondta idegesen egy idősebb Cserepes sori asszony. Egy pillanat alatt összefutnak többen, és kétségbeesetten magyarázzák: hiába van már rendes munkájuk, a keresetük így sem elég arra, hogy albérletet fizessenek, de még arra sem, hogy elérjék a szociális bérlakásra feljogosító egy főre eső jövedelemminimumot. – írja a hvg.hu

Újból házakat dózerolnak le a Cserepes soron. (Fotó: Kovács Ferenc)

Sokan itt élnek már vagy harminc-negyven éve Szegeden, többen úgy kerültek önkényes státuszba, hogy még a kétezres évek közepén egy program keretében elköltöztették őket más településekre, de visszaszivárogtak, itt húzták meg magukat a Cserepes soron. Most pedig attól tartanak, hogy megint nem lesz hová menniük. A jövedelmük az éhenhaláshoz sok, de ahhoz pokolian kevés, hogy a lakhatásukat megoldják. – olvasható a cikkben.

A cikkben továbbá megemlítik, hogy

lényegében tavaly kezdték el a bontást, mivel korábban főként azokkal nem tudtak megegyezni, akik tulajdonosok voltak, ők kevesellték azt a két-három millió forintot, amit az önkormányzat fizetett volna a lakásaikért.

Tavaly egyenként próbáltak velük megállapodni, így akadt is olyan család, amelyik ki tudott alkudni akkora összeget, hogy azért egy kisebb házat tudtak vásárolni Szegedtől negyven kilométerre egy faluban.

Mi legutóbb júniusban, a Szeged szégyenfoltjaival foglalkozó cikksorozatunkban írtunk a Cserepes sori áldatlan állapotokról. Akkor Kardos Irén, a körzet szocialista képviselőnője úgy fogalmazott, hogy a Cserepes sori szegregátunk felszámolása, egy távlati cél, amely 2029-re valósulhat meg.

 

„Szeged Megyei Jogú Város önkormányzata távlati célként tűzte ki a Cserepes sori szegregátum felszámolását. Ennek ütemezése legalább 2 lakás kiürítése évente – 2029-ig. Az antiszegregációs törekvések eredményeként 2017-ben 6 lakóingatlan (24 lakás) került lebontásra a Cserepes sori szegregátumban.

Az ingatlanok lebontásának biztosítása érdekében egy jogcím nélküli lakáshasználó jogviszonya rendezésre került cserelakásban, két bérlő másik lakásban nyert elhelyezést csereelhelyezés útján, továbbá egy magántulajdonos ingatlana csereszerződés keretében került önkormányzati tulajdonba, öt magántulajdonos ingatlanát pedig SZMJV önkormányzata vásárolta meg.

Jelenleg a Cserepes sori szegregátumban 10 épület áll, melyekben összesen 40 db lakás található. A 40 db lakásból 29 db lakás önkormányzati tulajdon, 11 db lakás magántulajdon. A 29 önkormányzati lakásból 17 lakást önkényes beköltözők használnak, 12 db lakásnak bérlője van” – nyilatkozta portálunknak Kardos Irén szocialista képviselő.

A rendőrség tájékoztatása szerint az elmúlt időszakban több intézkedés is történt a Cserepes sor környéken. Ez nem újdonság, hiszen már hosszú évek óta Szeged egyik legveszélyesebb környékének számít Móraváros, a Cserepes sori szegregátum miatt – emlékezhetünk, itt fordult elő, hogy disznót vágtak a lakók az autóút közepén.

A mélyszegénység, a szegregáció elleni fellépés területén pozitív példaként állítható néhány, a leghátrányosabb helyzetűeket nem csak átmenetileg, hanem hosszútávon segítő kezdeményezés, ilyen az Igazgyöngy Alapítvány munkája Berettyóújfalu környékén.

Előző sztori

Tovább nőtt a kormánypártok támogatottsága

Következő sztori

Balesetveszély: Sokan járnak a hőségben is téli gumival