Közélet

Elhunyt Kerényi Imre

Elhunyt Kerényi Imre

2018. augusztus 11., szombat
Elhunyt Kerényi Imre

Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott, Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, egyetemi tanár, publicista, érdemes és kiváló művész hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében, családja körében hunyt el szombaton - hangzott el az M5 csatorna Kulturális Híradójában.

"Nagyon sokműfajú volt, bármi, amihez hozzányúlt, élővé vált a keze alatt" - emlékezett vissza pályatársára Szirtes Tamás, Kossuth és Jászai Mari-díjas rendező, a Madách Színház igazgatója. "Én a főiskolán láttam Imrét először. Egy sugárzóan tehetséges, hallatlanul szugessztív személyiség volt, és talán azt kell mondjam, így visszagondolva, hogy ő volt a legtehetségesebb, legfényesebb a mi rendezőgenerációnkban. Páratlan színházi fantáziával és empátiával rendelkezett. Előadások, nagyszerű előadások sora született a keze nyomán" - fogalmazott Szirtes Tamás. "Terve volt, egy olyan terve volt, amiben rám is számított, az ifjúság identitásának helyretételében, és boldogan mondtam igent rá. Nagyon ambiciózus volt és szép tervei voltak még, ebben a kulturális harcban, kavalkádban, zűrzavarban. Biztos hiányozni fog, nekem igen" - méltatta az elhunyt rendezőt Eperjes Károly színművész. Kerényi Imre munkásságáért 1977-ben Jászai Mari díjat, 1981-ben érdemes művész címet, 1988-ban a Magyar Művészetért Díjat kapott, 2002-ben pedig Kossuth-díjjal tüntették ki a magyar színházművészetben játszott meghatározó szerepéért, iskolateremtő rendezői munkásságáért, kiemelkedő színházvezetői és művészetpedagógiai tevékenységéért. 2011 és 2018 között a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős miniszterelnöki megbízott volt. Nevéhez fűződik a 2012-ben elindított Nemzeti Könyvtár-sorozat, amely a magyar írott kultúra legjavát rendszerezi és teszi elérhetővé. Az M5 kulturális csatorna szombaton 20.05 perckor a Szerelmes földrajz című ismeretterjesztő sorozat Kerényi Imrével készült epizódjával emlékezik a művészre. A 2017-ben készült filmben Kerényi Imre kalauzolja a nézőket a számára fontos és kedves helyszínekre - a műsorváltozásról a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Sajtóirodája tájékoztatta az MTI-t. (MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.