Egyetem

Bulival kezdődött a beiratkozás hete az egyetemen

Bulival kezdődött a beiratkozás hete az egyetemen

2018. augusztus 27., hétfő
Bulival kezdődött a beiratkozás hete az egyetemen

Ma kezdődött a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában (TIK) a beiratkozás hete. Az eseményen az adminisztratív feladatok elvégzése után sokszínű kulturális és szabadidős programok várják a résztvevőket.

Az egyetem új hallgatói augusztus 27. és szeptember 1. között iratkozhatnak be az Ady téren. A több, mint 6000 új diákból 3700 az elsőéves nappali tagozatos hallgató. Az elsősöknek alkalmassági felmérést is tartanak, mellyel azt akarják elérni, hogy minél több hallgató maradjon bent az egyetemen, és ne essenek ki az vizsgaidőszakban.

Az alkalmasságin négy, egyenként egy órás tesztet írnak a diákok. Ebből kiderül, hogy mik az erősségeik, és mely területen szorulnak segítségre. Az egyetem ezt a felmérést már a korábbi években is elvégezte és azt tapasztalták, hogy több diákjuk tett sikeres vizsgát, mint amikor még nem mérték fel hallgatóik képességeit.

A beiratkozás bulis is lehet

A szegedi egyetemen már az új hallgatók első napján gondoskodtak arról, hogy jól érezzék magukat. A Suncity Brass Band egy fél órás koncerttel szórakoztatta a nebulókat és az egyetem dolgozóit. A koncert után a diákok különböző érdekes és játékos feladatokat is elvégezhetnek, illetve egyetemi túlélő csomagot is kaptak.

Ebben a mappában olyan tájékoztatókat találhatnak a diákok, amiből megtudják, hol vannak a városban az olcsó éttermek és büfék, illetve milyen kulturális programlehetőségeket találnak a városban. „A sikeres vizsgákhoz is találnak benne tippeket, a különböző szakokról olvashatnak az olcsó kajáldákon és programajánlón kívül” – mondta el Márk, aki a csomagokat osztogatta a diákoknak.

Az adminisztrációs feladataikon túl még az olyan kötelező köröket is letudhatják a programon a hallgatók, mint a tömegközlekedési bérletvásárlás. A Szegedi Közlekedési Társaságnál a fél éves őszi szemeszterre szóló diákbérlet 20 ezer forintba kerül, de egy térképet, és ajándék fürdő-, illetve vadasparkbelépőt, vagy mozijegyet is kapnak a bérletet vásárló hallgatók.

Az elsőévesek közül többen is külföldön képzelik el az életüket

„Mindig is az volt az álmom, hogy Angliában éljek, ezért jelentkeztem ide. Az a tervem, hogy majd fordítóként dolgozok diplomázás után.” – mondta Evelin, aki anglisztika szakra jelentkezett. A mérnök informatika szakra felvett Csaba szintén külföldön szeretne dolgozni. „Pontosan még nem tudom, hogy mit szeretnék majd az egyetem után csinálni, de azt tudom, hogy külföldön programoznék szívesen” – jelentette ki Csaba. De akad olyan friss hallgató is, aki Magyarországon maradna, mint például a szintén mérnökinfós Tamás.„Az ismerőseim ajánlották a szegedi mérnök informatika szakot, ezért jelentkeztem ide. Diploma után is Szegeden maradnék, mert szeretem ezt a várost” – árulta el terveit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.