Közélet

A nyakánál fogva vitték el Szent-Györgyi Albert szobrát

A nyakánál fogva vitték el Szent-Györgyi Albert szobrát

2018. augusztus 31., péntek
A nyakánál fogva vitték el Szent-Györgyi Albert szobrát

Szerdán elszállították a Szegedi Tudományegyetem rektori épülete előtt álló Szent-Györgyi Albert szobrot. A furcsa emelési módszernek biztonsági okai voltak.

A már 5 éve a rektori épület előtt álló szobrot egy daruskocsival emelték le a helyéről. Morbidnak tűnik, hogy az emeléshez használt hevedert a szobor nyaka köré csavarták, de azt csak így lehetett kiemelni a helyről.

Fotó: Simon Attila

Makrai László, a szobor elszállításáért felelős Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit KFT. igazgatója elárulta, hogy a látványos elszállítási módszerre azért volt szükség, mert jelentős erő kellett a szobor felemeléséhez.

„Az emelést darus járművel végeztük, az emelőheveder a szobor nyakán volt kizárólag rögzíthető, mivel kiemelésnél jelentős erőhatással kellett dolgozni, annyira el kellett a szobor talpát távolítani a talapzattól, hogy fűrészeléssel a talpcsapok elvághatók legyenek. A hevedert a nyaknál lejjebb nem lehetett rögzíteni mivel a szobor kéztartásából adódóan felfelé keskenyedik, emelésre elcsúszott volna a heveder és ez daruzáskor nem megengedhető. Ebből adódott a látvány szempontjából kedvezőtlen daruzási pozíció, de technikailag csak így lehetett megoldani.”

– írta körül a szobor elszállításának körülményeit Makrai László. A mai nap délelőtt a szobor változatlan formában, de az új, megerősített biztonságos rögzítéssel visszakerült a helyére. A lépcsőfokokba és a hordozó beton alaptestbe 3 db 50 mm átmérőjű, 300 mm mély furat készült. A ragasztáshoz pedig speciális kétkomponensű műgyanta alapanyagú kőragasztót használtak. A holnapi SZTE évnyitót változatlan, biztonságos formában várja Szeged egyik legkedveltebb szobra.

Fotó: SZKHT A Nobel-díjas magyar orvos és biokémikus szobra még 2013-ban került az épület előtti lépcsőre, a tudós születésének 120. évfordulóján. Szent-Györgyi Albert a Szegedi Tudományegyetemnek az 1940-41-es tanévben lett a rektora, ezért is került a szobra oda, ahova. Az orvost ábrázoló egész alakos alkotás Bíró Lajos szobrászművész munkája.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.