A nyakánál fogva vitték el Szent-Györgyi Albert szobrát

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szerdán elszállították a Szegedi Tudományegyetem rektori épülete előtt álló Szent-Györgyi Albert szobrot. A furcsa emelési módszernek biztonsági okai voltak.

A már 5 éve a rektori épület előtt álló szobrot egy daruskocsival emelték le a helyéről. Morbidnak tűnik, hogy az emeléshez használt hevedert a szobor nyaka köré csavarták, de azt csak így lehetett kiemelni a helyről.

Fotó: Simon Attila

Makrai László, a szobor elszállításáért felelős Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit KFT. igazgatója elárulta, hogy a látványos elszállítási módszerre azért volt szükség, mert jelentős erő kellett a szobor felemeléséhez.

„Az emelést darus járművel végeztük, az emelőheveder a szobor nyakán volt kizárólag rögzíthető, mivel kiemelésnél jelentős erőhatással kellett dolgozni, annyira el kellett a szobor talpát távolítani a talapzattól, hogy fűrészeléssel a talpcsapok elvághatók legyenek. A hevedert a nyaknál lejjebb nem lehetett rögzíteni mivel a szobor kéztartásából adódóan felfelé keskenyedik, emelésre elcsúszott volna a heveder és ez daruzáskor nem megengedhető. Ebből adódott a látvány szempontjából kedvezőtlen daruzási pozíció, de technikailag csak így lehetett megoldani.”

– írta körül a szobor elszállításának körülményeit Makrai László.

A mai nap délelőtt a szobor változatlan formában, de az új, megerősített biztonságos rögzítéssel visszakerült a helyére.

A lépcsőfokokba és a hordozó beton alaptestbe 3 db 50 mm átmérőjű, 300 mm mély furat készült. A ragasztáshoz pedig speciális kétkomponensű műgyanta alapanyagú kőragasztót használtak.

A holnapi SZTE évnyitót változatlan, biztonságos formában várja Szeged egyik legkedveltebb szobra.

A szobor rövid történelme
Fotó: SZKHT

A Nobel-díjas magyar orvos és biokémikus szobra még 2013-ban került az épület előtti lépcsőre, a tudós születésének 120. évfordulóján. Szent-Györgyi Albert a Szegedi Tudományegyetemnek az 1940-41-es tanévben lett a rektora, ezért is került a szobra oda, ahova. Az orvost ábrázoló egész alakos alkotás Bíró Lajos szobrászművész munkája.

Előző sztori

Sean Paul lemondta a hollandiai koncertjét is

Következő sztori

Végső búcsút vettek Kerényi Imrétől